Tijdens Sail Den Helder 2023 werkten net als bij vorige edities honderden jonge vrijwilligers intensief samen. Zij werden betrokken in de voorbereiding en de uitvoering; van research, het uitwerken van nautische vraagstukken tot social media en ondersteuning tijdens het event. Om deze jongeren in de leeftijdsgroep van 15 tot en met 27 jaar zo goed mogelijk actief deel te laten nemen aan het evenement, richtte Sail speciaal de Sail Academy op, waar jongeren niet alleen tijdens het evenement begeleiding krijgen maar ook in hun verdere toekomst.

  • sail
    Tirsa (l) en Suzi tijdens Sail © Mariette Carstens

Energieker en enthousiast

Tirsa Leeuwenhage is casemanager participatie regio Noord Holland: “Vrijwilligerswerk en betaald werk geven bewoners het gevoel dat ze meedoen in de maatschappij. Een bijdrage leveren heeft positieve invloed op hun welzijn.” Vanuit de Meedoenbalie worden verschillende activiteiten voor bewoners aangeboden, ongeacht de status van hun procedure. “Wanneer mensen aan het werk zijn, zijn ze energieker, enthousiast en even afgeleid van de situatie waarin ze zich bevinden”, aldus Tirsa. “Sail kwam met ons in contact omdat zij een inclusieve organisatie willen zijn. Iedereen kan meedoen en daar willen zij ook in investeren, zoals met de Sail Academy.”

Verantwoordelijkheid

Jorey (22) was een van de vrijwilligers tijdens Sail. Ze woont sinds 8 maanden in een azc in Den Helder. “Ik coördineerde tussen de organisatie en de azc-vrijwilligers. Ik was een aanspreekpunt op locatie. ik monitorde en ik beantwoordde vragen. Ook bracht ik bijvoorbeeld de vrijwilligers van het azc naar de plek waar zij gingen werken, legde uit wat ervan hen verwacht werd en hield in de gaten hoe zij het werk deden. Het was een verantwoordelijke functie.” De van oorsprong Egyptische pakte deze uitdaging met beide handen aan. “Het is goed om te participeren. Door dit soort nieuwe ervaringen leer ik meer Nederlandse werkmentaliteit en verbreed ik mijn netwerk. Ik heb zoveel nieuwe mensen leren kennen.”

Nu Jorey nog wacht op een uitspraak in haar procedure, vindt ze het fijn om veel aan de slag te zijn. Zo roept ze alle bewoners op om vrijwilligerswerk te doen.  “Het is de manier om je leven hier op te starten. Maak contacten in deze nieuwe cultuur. Stel jezelf open voor deze nieuwe kans.”

  • © Mariette Carstens

Napoleon

Ook werkte 8 bewoners van verschillende azc-locaties in Den Helder aan een digitale reisgids met Helderse bezienswaardigheden voor internationale bezoekers. Suzi was een van hen. Toen de 22-jarige 6 maanden geleden werd gevraagd om zich onder andere bezig te houden met de stadgids, was ze enthousiast. “Ik heb de stad erg goed leren kennen. We gingen veel op pad om de highlights te ontdekken en meer te leren over het evenement. Ook tijdens het evenement zelf was ik aan het werk. Ik deed onder andere de merchandise en promotie. Ik verkocht t-shirts en puzzels van Sail en interviewde de vrijwilligers voor korte filmpjes op social media. Ik had nog nooit een baan gehad als deze en het beviel erg goed. Het was zo leuk om allerlei verschillende mensen te ontmoeten, uit verschillende landen en een nieuw netwerk op te bouwen. En ik wist trouwens helemaal niet dat Napoleon ooit in Den Helder verbleef!”

Suzi heeft inmiddels een verblijfsvergunning. “Als ik aan het werk ben, voel ik minder stress. En het helpt bij mijn integratie en het leren van de Nederlandse taal. Ik kan nu niet studeren dus ik vind het fijn om te werken. ik blijf niet wachten in het azc. Ik speel bijvoorbeeld ook piano in een verzorgingshuis en werk in de Amsterdamse HIV-kliniek. En nu ga ik op zoek naar een betaalde baan.”

*De naam van Jorey is gefingeerd wegens veiligheidsredenen.