‘Waarom ben jij hier?’
Bij een informatiebijeenkomst zat Luuk vorig jaar op de voorste rij. “Waarom ben jij hier?”, vroeg Jolanda Groeneveld, manager amv in azc Amersfoort. Tijdens de bijeenkomst gaf zij uitleg over de locatie in Amersfoort. “Ik heb gesolliciteerd voor de functie jeugdwerker”, antwoordde Luuk.
Tijdens de bijeenkomst vertelde Jolanda over het azc en het verschil tussen reguliere opvang en amv. Na de bijeenkomst praatten Luuk en Jolanda nog even na, stelde Luuk vragen en wisselden ze alvast telefoonnummers uit.
Jolanda: “Hij wist niet dat ik meteen daarna contact met recruitment zocht. Ik mailde: Ik weet niet wat jullie plan is, maar ik wil Luuk spreken. Ik heb hem al gezien en ik ben enthousiast.”
'Zij is super betrokken'
Luuk: “Na mijn eerste gesprek met recruitment kreeg ik een appje van Jolanda met de vraag hoe mijn gesprek ging. Ik dacht: zij is super betrokken. Dat gaf een goed gevoel.”
Jolanda: “Ik wilde graag een band opbouwen. Voor mij is de Open azc dag bedoeld om informatie te geven. Daarin moet je als manager alert zijn. Op zo’n dag ben je namelijk ook recruiter. En ik zag in Luuk een jongeman met een open blik, met oprechte interesse en de juiste papieren. Hij is sociaal handig.”
Luuks sollicitatiegesprekken verliepen goed en hij draaide een dag met amv-begeleiders mee. Daarna mocht hij beginnen. Jolanda: “Hij heeft zelfs al een vast contract. Ik zie nog steeds dezelfde energieke, nieuwsgierige en enthousiaste houding.” Luuk: “Vóór deze baan had ik alleen stage gelopen en bijbaantjes gehad. Dit is mijn eerste baan als professional.”
‘Je kan als jeugdwerker een verschil maken'
Luuk vindt het bijzonder dat hij kan bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren: “Bij de een heb je een opvoedtaak, zoals uitleggen dat ze moeten schoonmaken en hoe ze moeten koken. Aan een ander vertel je hoe het in Nederland gaat, wat hier normaal is. Je kan als jeugdwerker een verschil maken.”
Niet alles in het werk is zoals Luuk verwachtte: “Ik begon aan deze baan met het idee: ‘Ik wil levens veranderen.’ Maar ik kwam er snel achter: dat gaat ‘m niet worden; ik moet me focussen op kleinere stappen. Zoals een meisje dat heel onzeker was en niets alleen durfde, en later door onze begeleiding contact kreeg met medebewoners. Of met een jongere naar de winkel gaan en uitleggen uit hoe je iets bestelt en afrekent.”
Iets anders wat Luuk niet had voorzien, is de agressieve houding van sommige jongeren. “Het is nooit aan mij gericht, maar het komt voor dat er onrust ontstaat en dat jongeren schreeuwen naar elkaar.” Jolanda : “Bepaalde jongeren hebben psychische problemen. Die kunnen wij niet behandelen want wij begeleiden. Het komt dan weleens voor dat iemand naar een andere woonplek gaat, waar we wel de juiste behandeling kunnen geven.”
Werken bij het COA
Ben jij geïnteresseerd in het COA als werkgever? De Open azc dag is de uitgelezen kans om een opvanglocatie eens van binnen te bekijken! Lees hieronder het verhaal van Luuk.