Nienke Hoekstra, projectleider Alfabetisering: "Veel communicatie binnen het COA bestaat nu uit schriftelijke communicatie: geschreven tekst. Voor bewoners die niet kunnen lezen en schrijven of alleen in hun eigen taal, is dat een belemmering. Van alle statushouders die 18 jaar of ouder zijn, blijken er bijvoorbeeld ruim 500 niet (goed) te kunnen lezen en schrijven. Dat is zo'n 12,5 procent. Deze mensen hebben een andere vorm van communicatie nodig. Vanuit het AMIF-project Alfabetisering ontwikkelen we specifieke tools, zodat deze mensen zichzelf in de dagelijkse praktijk straks beter kunnen redden in hun azc.”
Wat willen jullie bereiken met dit project?
“Als eerste dat de voorlichting die wij geven, is afgestemd op wat bewoners die niet goed kunnen lezen en schrijven, kunnen begrijpen. Zodat zij zich binnen afzienbare tijd wél zelf kunnen redden. Dit geeft hen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. En het vormt een goede basis om straks zo veel mogelijk zelfstandig te kunnen integreren en participeren in de Nederlandse samenleving. Daarnaast ondersteunen we onze docenten die Nederlands als tweede taal (NT2) geven in hun taallessen aan deze doelgroep. Deze collega’s hebben heel veel kennis en ervaring in huis. Wij brengen dit samen, en ondersteunen hen waar dat nodig is.”
Week van Lezen en Schrijven op verschillende COA-locaties
“Voor deze week hebben we onder andere de NT2-docenten gewezen op de website van stichting lezen en schrijven waar ze voorbeelden van activiteiten kunnen vinden. We hebben ook een speciaal BINGO-spel laten maken.
Overal in het land organiseren onze NT2-docenten voor hun collega’s en de bewoners speciale activiteiten. Van ervaringsroutes (Rijswijk) tot quizzen (o.a. Luttelgeest) tot letterlunches, woordzoekers en letterspeurtochten. En we hebben een theatermaker gevonden, Timo van den Heuvel, die een speciale voorstelling opvoert, getiteld ‘Alles Goed?’, voor mensen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen."
"Deze voorstelling wilden we eigenlijk deze week actief aanbieden aan veel meer locaties in het land, maar de RIVM-richtlijnen in verband met corona gooi(d)en roet in het eten. Gelukkig heeft Hoogeveen een hele grote ruimte. Daar kunnen de bewoners uit deze doelgroep op veilige afstand van elkaar - maar wel mét elkaar- genieten van ‘Alles goed?’ Herkenbare gebeurtenissen worden met een vette knipoog naar de alledaagse werkelijkheid voor het voetlicht gebracht. Een cabaretesk programma van 45 minuten over kapotte fietsen, volle bussen, een bezoek aan de dokter en meer …”
Bekijk hier twee korte video’s van ‘Alles Goed?’ op ons YouTube-kanaal:
De Spraakversterker: "Nederlands leren is leuk!"
Als 'spraakversterker' laat Timo van den Heuvel in voorstellingen en workshops kinderen en volwassenen aan het woord die bezig zijn met het leren van Nederlands. De voorstellingen duren gemiddeld 45 minuten en zijn een afwisseling van live muziek, zang, toneel en eigentijds poppenspel.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Europese Asiel-, Migratie- en Integratiefonds (AMIF), en is onderdeel van het AMIF/COA-project Alfabetisering.