-
Capaciteit
Capaciteit
1000 opvangplekken
-
Type locatie
Type locatie
asielzoekerscentrum (azc)
-
Overeenkomst
Overeenkomst
De bestuursovereenkomst is voor onbepaalde tijd.
Azc Luttelgeest ligt op 4 km afstand van de dorpen Luttelgeest en Bant. De bewoners zijn vooral georiënteerd op het iets grotere Emmeloord. Op het azc kunnen sinds maart 2022 maximaal 50 alleenstaande minderjarigen (amv) worden opgevangen. Hiervoor zijn reguliere opvangplekken vrijgemaakt. Er zijn in de omgeving veel betrokken organisaties die activiteiten organiseren voor bewoners en omwonenden. Deze initiatieven dragen bij aan de integratie. Ook daarover lees je hieronder meer.
Op dit azc zijn onze partners VluchtelingenWerk Nederland, GZA, IOM en DT&V vertegenwoordigd.
Activiteiten op deze locatie
Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we programma’s om asielzoekers te begeleiden. Dit doen we samen met onze (lokale) partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.
Lokale samenwerkingen
In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.
-
-
-
-
Vrijwilliger worden in azc Luttelgeest?
Wil je met je talent, kennis of ervaring een bijdrage leveren aan de begeleiding van asielzoekers? Of wil je op een andere manier meehelpen? Neem dan contact op met het team Wonen van het azc.
-
Voormalige pionierswoningen
In 1942 is de polder drooggelegd. Azc Luttelgeest is gebouwd op het terrein waar vroeger de pionierswoningen stonden. De locatie is sinds 1987 in gebruik als asielzoekerscentrum. Het is één van de eerste azc's in Nederland.
In 2011 is gestart met de duurzame herontwikkeling van het azc. Het gebouw uit de tijd dat de Noordoostpolder werd drooggelegd is behouden en de 139 nieuwe huisjes zijn opgetrokken in de sfeer van de oude pionierswoningen. De gebouwen verwijzen deels nog naar die tijd met namen als De Pionier, Het Anker en Het Kompas.