-
Capaciteit
Capaciteit
600 opvangplaatsen
-
Azc
Azc
Toekomstig asielzoekerscentrum
-
Overeenkomst
Overeenkomst
De bestuursovereenkomst met de gemeente volgt.
COA-locatie in Venlo
In Venlo heeft het COA in 2024 het voormalige klooster Bethanië aangekocht. Het plan is er om voor lange tijd een asielopvang voor maximaal 600 personen te realiseren. Het gaat dan om 50 amv (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) en om 550 reguliere opvangpleken. Het COA heeft dringend behoefte aan langdurige structurele locaties voor de opvang van asielzoekers.
Over de ontwikkeling van een azc in Venlo
Het college van burgemeester en wethouders staat positief tegenover dit initiatief. Om te komen tot het azc is een omgevingsvergunning noodzakelijk. Om die aanvraag voor te bereiden voert het COA omgevingsgesprekken met de naaste omgeving. Daarnaast zullen het COA en de gemeente in een bestuursovereenkomst afspraken maken over voorwaarden voor de realisatie en het gebruik van een opvanglocatie. Lees meer >>
Vestiging van een nieuw azc: een complex traject
De opstart van een nieuw azc is een complex traject waarbij veel stappen noodzakelijk zijn en waarbij veel partijen betrokken zijn. In mei 2024 vond er een informatiebijeenkomst plaats waarbij de gemeente en het COA de aanwezigen informeerden over het plan van een nieuw azc. Er waren toen veel vragen waarop op dat moment nog geen antwoord kon worden gegeven. Sinds die tijd komt een afvaardiging van kritische en betrokken omwonenden maandelijks samen in de klankbordgroep onder voorzitterschap van de gemeente.
Inmiddels is het voormalige klooster Bethanië in oktober 2024 aan het COA in eigendom overgedragen. De gemeente en het COA zijn met elkaar in overleg over de precieze afspraken die gemaakt moeten worden rondom het azc. Samen zijn gemeente en COA maandelijks in gesprek met de leden van de klankbordgroep over de zaken die betrekking hebben op het azc en de omgeving. Op de pagina van de gemeente leest u meer over te te nemen stappen.
Veiligheid en leefbaarheid prioriteit voor het COA
Omwonenden van een nieuw azc maken zich vaak zorgen over de veiligheid. Uit ervaring weten wij dat de meeste buurten weinig overlast ervaren van een COA-locatie, maar het kan wel voorkomen. Beveiligers zijn 24 uur per dag en alle dagen in de week aanwezig op de locatie. Op amv-locaties (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) is dag en nacht begeleiding van het COA aanwezig. Het COA is altijd telefonisch bereikbaar. Waar nodig is er contact tussen het COA en de politie. De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente.
Maar veiligheid is meer. Het COA begeleidt bewoners, geeft voorlichting over veiligheid en leert hen hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Er zijn huisregels en sancties waar bewoners zich aan moeten houden. In elk azc biedt het COA programma’s aan ter voorbereiding op de toekomst. Daarnaast voeren COA-medewerkers gesprekken met asielzoekers om hun vaardigheden te versterken.
Via de Meedoenbalies begeleidt het COA asielzoekers naar vrijwilligerswerk en betaald werk. Op de COA-locaties zijn daarnaast allerlei activiteiten voor volwassenen en kinderen zoals: sport en bewegen, taal- en computerlessen, kunst en cultuur, spelletjes, activiteiten met vrijwilligers en samenwerkingsorganisaties zoals muziek maken, naailes, samen eten, bloemschikken, etc.