Kleine groepen

De bijeenkomsten vonden plaats in groepen van maximaal 30 personen en verliepen constructief. Er was de mogelijkheid om in te schrijven voor acht sessies op diverse tijdstippen. Door te werken met kleine groepen kon er een echt gesprek op gang komen. Gemeente Venlo en COA gaven uitleg over de plannen en het proces om te komen tot asielopvang in Venlo. Het COA vertelde daarnaast over hoe asielopvang werkt. Voor zorgen en vragen van omwonenden was er alle ruimte, maar ook voor de kansen die een asielzoekerscentrum aan Venlo kan bieden. Zo kwam werkgelegenheid bijvoorbeeld aan bod. De aanwezigen van de bijeenkomsten ontvangen vòòr midden januari 2025 terugkoppeling in de vorm van verslag en presentaties.

  • Klooster Bethanie luchtaanzicht
    © COA
Vergunningentraject

Het COA haalde daarnaast ideeën op met betrekking tot de omgevingsvergunning die aangevraagd moet worden (een zogenoemde buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA)). Er is gesproken over het nieuwe gebruik van de locatie voor opvang en over de verbouwing, eventuele omheining met groen,  veiligheidsmiddelen, verkeersuitdagingen in de omgeving en meer. Ideeën van aanwezigen zijn geïnventariseerd. 

In de eerste maanden van het nieuwe jaar nodigt het COA de belanghebbende omwonenden uit voor een terugkoppeling over wat er met de opgehaalde input gedaan kan worden. Voor de ideeën die niet overgenomen worden, legt het COA uit waarom dat het geval is. 

Communicatie

Eind januari verspreiden de gemeente Venlo en COA in een groter gebied informatie. Deze website wordt bijgewerkt zodra er nieuws is. Vragen kunnen gesteld worden via omgevingsgesprekvenlo@coa.nl