De gemeente Velsen vangt in Driehuis bijna 100 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv) op. Daarnaast verblijven er 300 asielzoekers op het schip de MS Ocean Majesty. Met de opgave van de Spreidingswet in het vizier werkt de gemeente nu hard aan de realisatie van een duurzame opvang. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Smeets, als wethouder onder andere verantwoordelijk voor de portefeuilles vluchtelingen en statushouders en wonen, komt regelmatig aan boord van het opvangschip. “Mijn dochter heeft er al een vriendinnetje gemaakt.” In deze noodopvang verblijft een divers gezelschap; er is een gezinsdek, een mannendek en een vrouwendek. “Ondanks dat het best gezellig is op het schip, is het zeker geen ideale opvanglocatie”, aldus Smeets. “Kinderen kunnen bijna niet buiten spelen en de bewoners kunnen niet zelf koken. Bovendien is het voor het COA een dure oplossing.”

Een ingewikkeld proces

Velsen moet volgens de Spreidingswetsopgave 377 asielzoekers opvangen en begon dit jaar met een onderzoek naar de mogelijkheden om in Santpoort-Zuid een azc te openen. Smeets: “Er is vrij veel weerstand vanuit de wijk. Er zijn omwonenden die willen dat er maximaal 50 mensen komen wonen, in plaats van de 200 die wij voor ogen hebben. Met een uitgebreid participatietraject, met daarin onder andere bewonersbijeenkomsten en een klankbordgroep met inwoners van Santpoort-Zuid, hebben we enig draagvlak weten te creëren. Helaas diende zich een probleem aan. De locatie is beschermd landschap vanuit de provincie. Daarom moeten we nu op zoek naar een alternatieve locatie. Dit soort factoren maakt het een ingewikkeld proces. Je hebt te maken met de omwonenden, maar ook met een provincie. Voor nu laten we het opvangschip liggen tot we een betere locatie hebben.”

  • Minderjarige jongens staan en zitten voor de ingang van hun opvanglocatie in een groene omgeving.
    Amv-opvang in Driehuis © Mariette Carstens

Betrouwbaarheid

De opvangtermijn van het schip in Velsen-Noord is, ondanks eerdere afspraken, inmiddels al een paar keer verlengd. Smeets: “Natuurlijk is betrouwbaar zijn belangrijk voor ons, en toch namen we het besluit om het opvangschip te laten liggen. De mensen die hier verblijven hebben binding met de regio, zijn geworteld, hun kinderen gaan naar school en ze vinden werk. Natuurlijk is het belangrijk om afspraken na te komen, maar ook de kwetsbare groepen in de samenleving beschermen is een taak van ons. Dat is soms moeilijk uit te leggen.”

Bij het realiseren van asielopvang zijn veel partijen betrokken: “De samenwerking met het COA is meestal goed, het lastige is de krappe personeelsbezetting en de personeelswisselingen waar we mee te maken hebben. Ik zie dat iedereen de beste bedoelingen heeft en tegelijkertijd werkt het COA constant onder hoge druk. En daardoor loopt het soms anders dan afgesproken.”

De provincie Noord-Holland heeft een totale opgave van ruim 16 000 asielopvangplekken te realiseren. Smeets: Voor ons geldt een indicatieve opgave van 377 plekken. Wij vinden dat iedere gemeente hier zijn verantwoordelijkheid in heeft. Kleine gemeenten trekken hierin samen op, wij kijken vooral naar de oplossing in Velsen. Het is teleurstellend dat niet alle gemeenten in de regio deze verantwoordelijkheid voelen. Ik begrijp hoe heftig het kan zijn, maar als bestuurder is het je taak om bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen, zoals het enorme asielopvangprobleem in ons land.”