Hoe kwam je in contact met het COA?

“Ik heb de Stichting Stadswerkplaats Zutphen opgezet. Dat was een ruimte met professionele machines waarmee mensen zelf van alles konden maken van hout en metaal. Helaas werd die locatie gesloten en het COA bood toen ruimte in het asielzoekerscentrum (azc). Zo is het naaiatelier ontstaan. Ik werkte al eens met asielzoekers bij een kunstschilderproject en zag hoe fijn mensen het vinden om creatief bezig te zijn. De bewoners komen in hun kracht als ze iets onder hun handen zien ontstaan.”

Hoe werkt het naaiatelier en wat is jouw rol?

“De bewoners van het azc gaan hier aan de slag op naaimachines. In het begin maakten ze tassen, net als we deden in de Stadswerkplaats. Maar inmiddels maken ze items die ze zelf willen, van ovenwanten en tafelkleden tot en met kleding. Ze doen ook reparaties. Ik noem mezelf facilitator: ik ben gastvrouw, zorg voor een goede sfeer en kijk erop toe dat dat alles werkt – inmiddels weet ik al heel wat over al die verschillende naaimachines. Ik regel ook de materialen, zoals garen, dat we gratis krijgen.”

Wat maakt dit werk voor jou bijzonder?

“Ik werk met een bijzondere doelgroep. Ik maak kennis met mensen uit allerlei landen en culturen. Dat vind ik verrijkend. Het is trouwens óók verrijkend voor de bewoners, want zij maken op hun beurt kennis met de Nederlandse cultuur. En er heerst een lichte sfeer, want er worden geen zware gesprekken gevoerd.”

Zou je anderen ook aanraden om als vrijwilliger met asielzoekers te werken?

“Zeker. Je hoort zo veel negatieve verhalen over asielzoekers. Maar in die 6 jaar dat ik hier rondloop, heb ik nog maar één keer een gespannen situatie meegemaakt.”
 

Bewoners van een azc werken in de moestuin

Stand van de Uitvoering

Het COA heeft de Stand van de Uitvoering aan de Tweede Kamer aangeboden. Hierin staan de belangrijkste knelpunten uit de dagelijkse praktijk en de oplossingsrichtingen voor verbetering. Een van de knelpunten is het gebrek aan werkmogelijkheden voor asielzoekers. Terwijl het bieden van werkmogelijkheden veel voordelen oplevert voor zowel asielzoekers als de samenleving. Daarom streeft het COA ernaar dat in 2026 een groot deel van de asielzoekers een betaalde baan heeft.

Lees hier de Stand van de uitvoering 2024