Waarom moest je vluchten?

“Ik werkte als civiel ingenieur in het leger, waar ik wegen en bruggen ontwierp. Maar vanwege het geweld rondom de drugskartels ontstond er voor mij en mijn gezin een levensgevaarlijke situatie. We werden met de dood bedreigd.”

Hoe vind je het leven in het azc?

“Ik ben hier gelukkig. Ik heb de mogelijkheden om met mijn gezin een leven op te bouwen. Alle mensen zijn zo aardig en doen er alles aan om ons te helpen. Mijn zoon van 13 gaat naar school en mijn tweelingdochters van 3 naar de kinderopvang. Het enige dat ik moeilijk vind, is dat ik moet wachten op de beslissing van de IND over mijn status. Mijn leven staat in de pauzestand.”

Je werkt als vrijwilliger bij Buurtservice. Waarom wil je graag werken?

“Nederland geeft mij heel veel en ik wilde graag iets terugdoen. Ik help graag andere mensen en daarnaast is het een manier om actief bezig te zijn. Anders hang je alleen maar op de bank en denk je de hele tijd na over je asielprocedure en de situatie in Colombia.”

Wat doe je allemaal bij Buurtservice?

“Alle mogelijke klusjes bij mensen thuis, zoals laminaat en tegels leggen, heggen snoeien, schilderen en verhuizen. Ik werk samen met mensen uit verschillende landen. Ik oefen mijn Nederlands en als Nederlands praten niet lukt, communiceren we met elkaar en met de klanten in het Spaans, Engels en met handen en voeten. Ik vind het leuk om te doen."

Wat zou je uiteindelijk het liefst willen doen in Nederland?

“Eerst de taal leren. En daarna wil ik verdergaan met mijn carrière als civiel ingenieur.”

Vanwege privacyredenen een gefingeerde naam gebruikt

Bewoners van een azc werken in de moestuin
Bewoners van een azc werken in de moestuin

Stand van de Uitvoering

Het COA heeft de Stand van de Uitvoering aan de Tweede Kamer aangeboden. Hierin staan de belangrijkste knelpunten uit de dagelijkse praktijk en de oplossingsrichtingen voor verbetering. Een van de knelpunten is het gebrek aan werkmogelijkheden voor asielzoekers. Terwijl het bieden van werkmogelijkheden veel voordelen oplevert voor zowel asielzoekers, de opvang als de samenleving. Daarom streeft het COA ernaar dat in 2026 een groot deel van de asielzoekers een betaalde baan heeft.

Stand van de Uitvoering 2024