Problemen bij begeleiding Eritreeërs: grote cultuurverschillen
COA-medewerkers ervaren bij de begeleiding van Eritrese asielzoekers grote cultuurverschillen. Eritreeërs kennen een cultuur met de nadruk op groepsverband en zijn vooral ‘samenredzaam’. Als wij hen aanspreken op hun zelfredzaamheid, weten ze niet welk gedrag wij verwachten. Ook gaan mensen in de Eritrese cultuur altijd uit van het verleden of het ‘nu’. Dat is lastig, omdat wij in begeleidingsgesprekken vragen om langetermijndoelen te formuleren voor hun integratie en participatie.
Cultural mediators verkleinen afstand tussen medewerkers en asielzoekers
In het project Participatie van Eritreeërs zetten we cultural mediators in om de afstand tussen medewerkers en Eritrese asielzoekers te verkleinen. Mensen met een Eritrese achtergrond die al een tijdje in Nederland wonen en werken. Het COA vroeg hen de lessen Kennis van de Nederlandse Maatschappij te beoordelen. In hoeverre sloten die aan bij de Eritrese doelgroep? Hun verbeterpunten gebruikten we bij het maken van aanvullende animatievideo's. Ook ontwikkelden de cultural mediators voor deze doelgroep een extra training.
Animatievideo's: uitleggen hoe het in Nederland werkt
Samen met de cultural mediators kozen we onderwerpen voor animatievideo's. Wat moeten Eritreeërs weten en kunnen als ze de COA-opvang verlaten om de kans op participatie in de gemeente te vergroten? We lieten 11 video's maken over: kinderen op school, wonen, omgaan met geld, bankpas, omgangsvormen in Nederland, kinderen opvoeden, hulp vragen, omgaan met relatieproblemen, eenzaamheid, veiligheid in huis, en noodsituaties.
Extra training door cultural mediators
De cultural mediators ontwikkelden een extra tweedaagse training ontwikkeld voor Eritreeërs. Als aanvulling op de bestaande lessen Kennis van de Nederlandse Maatschappij. De training was voor statushouders in de azc's en voor statushouders die recent een huis kregen in de buurt. De cultural mediators gaven in de training informatie over het leven in Nederland, vanuit Eritrees perspectief en in het Tigrinya. Zo werden onze Eritrese bewoners beter voorbereid op hun toekomst in Nederland.
Vakdagen en training op locatie voor medewerkers
COA-medewerkers verdiepten zich in de culturele achtergrond van Eritreeërs, zodat ze deze doelgroep beter kunnen begeleiden. Hiervoor organiseerden we vakdagen en workshops op locatie, onder andere over cultuursensitieve communicatie met Eritreeërs. Ook de cultural mediators vertelden daar over hun ervaringen in het azc en de gemeente. Zo leerden medewerkers wat ze bij de begeleiding van Eritreeërs die nog in het azc wonen beter kunnen doen.
Kennisdelen over Eritrese doelgroep
In het project deelden we met COA-medewerkers en externe partners kennis over hoe we de kansen van de Eritrese doelgroep kunnen vergroten. Alle ervaringen en inzichten zijn gebundeld in 2 brochures met tips voor de begeleiding van Eritreeërs en met achtergrondinformatie over zwarte magie en het boze oog. Voor de communicatie met Eritreeërs hebben we een foto-woordenboekje ontwikkeld, met handige foto’s van dagelijkse voorwerpen.
Samenwerking andere partners
In het project Participatie van Eritreeërs werkten we samen met wetenschappers, Eritrese cultural mediators en partners zoals Stichting Nidos, de VNG, Pharos, VluchtelingenWerk Nederland en gemeenten.
Informatiewaaier: tips voor begeleiding Eritreeërs
Guy Loth, casemanager bij het COA, ontwikkelde voor collega's de informatiewaaier 'Ken je bewoner - Begeleiding van Eritrese vergunninghouders'. Voor zijn studie Toegepaste Psychologie deed hij onderzoek naar cultuursensitieve begeleiding van Eritreeërs. Loth: “Als je iemand goed wilt begeleiden, moet je je bewust zijn van zijn achtergrond.”
Boek over Eritrese vluchtelingen en hun land
Mirjam van Reisen en Klara Smits schreven in opdracht van het COA het boek ‘Eritrea en Eritrese vluchtelingen’. Zodat medewerkers en samenwerkingspartners zich kunnen verdiepen in Eritrese vluchtelingen en hun land, en deze doelgroep beter kunnen begeleiden.