De projecten zijn: Participatie van Eritreeers’, Flexibele maatschappelijk verankerde opvang, Opleidingsplan Methodisch werken en begeleiden, VOORwerk en Veiligheid en weerbaarheid.

Participatie van Eritreeers

Door geslotenheid van de groep, het lage opleidingsniveau en een totaal gebrek aan kennis van de westerse manier van leven, bestaan er grote zorgen over de integratie van deze groep asielzoekers. Doel van het project is dan ook het vergroten van de kansen voor Eritreeërs op een succesvolle participatie en integratie en het verminderen van hun kwetsbaarheid. Loopt tot 31-12-2019.

Flexibele maatschappelijk verankerde opvang

Om in de toekomst beter op toe- en afnamen van de asielinstroom voorbereid te zijn en verantwoord om te kunnen gaan met publieke middelen, is een flexibeler inrichting van de asielopvang nodig en een intensievere samenwerking met andere partijen. Tegelijkertijd zijn politiek en maatschappij er steeds meer van overtuigd dat asielzoekers een zinvolle dagbesteding moeten hebben en moeten werken aan hun toekomst. Ook nemen opvanglocaties nog te vaak een geïsoleerde positie in binnen de lokale gemeenschap. Dit project geeft inzicht in de mogelijkheden van betaalbare, flexibele opvang via gedeeld ruimtegebruik met andere (niet-asiel) doelgroepen. En tevens inzicht  in hoeverre (de ontwikkeling van) lokaal cursus- en trainingsaanbod en vrijwilligerswerk bijdraagt aan een reëel toekomstperspectief dat aansluit bij competenties en ontwikkelbehoeften. Tot slot geeft dit project ook inzicht in hoeverre samen leven met anderen en ontmoeting het welbevinden van asielzoekers vergroot en het maatschappelijk draagvlak voor asielopvang verbetert. Loopt tot 31-03-2020.

Opleidingsplan Methodisch werken en begeleiden

Het COA wil hoogwaardige begeleidingswerk leveren en oplossingen realiseren voor de bewoners. Dit vraagt grote betrokkenheid en doorontwikkeling van de opvangmedewerkers. Met gerichte deskundigheidsbevordering en een integrale vormgegeven programma wil het COA voorzien in professionaliteit en doorontwikkeling van medewerkers die werken met vreemdelingen in een kwetsbare positie. Dit alles door investeren in methodisch werken, het versterken van de samenwerking binnen de vreemdelingenketen en zodoende risico’s verkleinen dat onjuiste besluiten worden genomen in beleid, begeleiding, handhaving, sturing en uitvoering vanwege onvoldoende kwaliteit van (keten)informatie. Loopt tot 31-03-2019.

VOORwerk

VOORwerk is de doorontwikkeling van het succesvolle pilotproject Samenwerken aan de Toekomst, dat nu slechts op een deel van de COA-locaties wordt aangeboden. De kracht van het pilotproject ligt in de combinatie van groepsgerichte training, individuele coaching en het opdoen van werkervaring in een praktijsituatie. De individuele coaching is vanuit het pilotproject reeds ingebed in de reguliere werkwijze van het COA. Het trainingsaanbod van Samenwerken aan de Toekomst komt via VOORwerk ook breed beschikbaar voor alle vergunninghouders in de COA opvang. Het project schoolt COA medewerkers en ondersteunt vergunninghouders in hun traject naar arbeidsparticipatie. Loopt tot 30-09-2019.

Veiligheid en weerbaarheid

Dit project schoolt en ondersteunt COA-medewerkers die dagelijks zorgdragen voor een veilige, leefbare en beheersbare leefomgeving voor de bewoners. Omdat de binnen- en buitenwereld continu in beweging zijn, vergt dit doorlopend van medewerkers dat zij zich kunnen aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Het project ondersteunt hierbij door medewerkers voor te lichten over en te trainen in het (vroegtijdig) herkennen van signalen (met betrekking tot veiligheidsrisico’s) en het toepassen van maatregelen, het borgen en uitbreiden van (veiligheids)kennis en het actief aan de slag te gaan met weerbaarheidstrainingen voor bewoners. In dit verband worden de COA-medewerkers op verschillende wijzen ondersteund onder andere door trainingen Veilig Wonen en werken en het organiseren van een COA-brede Dag van de Veiligheid en de bijeenkomsten voor de contactpersonen Veiligheid. Tot slot vormt het COA ook een schakel in een keten waarbinnen het belangrijk is signalen met elkaar te delen en tijdig maatregelen te nemen. Loopt tot 31-08-2020.

Meer nieuws