Alle semipermanente bouw is vervangen door duurzame stenen huizen. De woningen zijn goed geïsoleerd, energiezuinig en ook goed geluid geïsoleerd. Er is plaats voor maximaal 625 bewoners. Mocht op termijn de asielopvang er niet meer nodig zijn, dan zijn de woningen geschikt voor permanente reguliere bewoning.
Kunstwerk
De openingshandeling was het uitpakken van twee kubussen die deel uitmaken van het kunstwerk dat kunstenaars Atjse Lettinga en Jeroen Kluitenberg bedacht hebben. De kubussen zijn beschilderd door bewoners, medewerkers, buren en andere betrokkenen. Niet alleen COA-medewerkers schilderden mee, maar ook medewerkers van onder andere de beveiliging en van andere partijen die op het azc werken.
Dankwoorden
Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA woonde samen met locatiemanager Miranda Bakker en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel de officiële heropening bij. “Dank aan de gemeente Tytsjerksteradiel, de aannemers, alle andere betrokkenen en het COA-team op deze locatie. En natuurlijk ook: gefeliciteerd!”, aldus Milo op zijn Instagramaccount.
Fatsoenlijke opvang
Miranda Bakker is blij dat de nieuwbouw er is: “De oude woningen waren helemaal afgeschreven. Het waren oude barakken en nauwelijks nog geschikt om fatsoenlijke opvang te bieden. Nu oogt het azc als een reguliere nieuwbouwwijk met 63 energiezuinige woningen.”