We hebben momenteel te maken met een instroom van vluchtelingen die lager is dan vorig jaar rond deze tijd, maar nog hoger dan voorgaande jaren, met een aantal lege plaatsen en locaties die niet volstromen tot gevolg. Vanwege de hoge instroom afgelopen jaar heeft het COA op basis van het Bestuursakkoord samen met gemeenten en provincies hard gewerkt aan het zo snel mogelijk realiseren van opvang voor vluchtelingen. Daar is ook de noodopvang uit voortgekomen.

Ruimte voor kwaliteit


Nu de instroom is gestabiliseerd, hebben we de gelegenheid om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Dat betekent dat we het opvangaanbod zo veel mogelijk uit reguliere azc-plekken laten bestaan en het aantal noodopvangplekken beperken. Dat is maatwerk per locatie, waarover we nauw overleg voeren met de betrokken gemeente.

Maatwerk


Voor de noodopvang zijn er drie scenario’s: ombouwen tot azc, inzetten als buffercapaciteit of sluiten. Het is wenselijk om een bepaalde buffer aan opvangplekken achter de hand te hebben die snel kan worden aangewend als de asielinstroom onverhoopt toch weer toeneemt. Iedereen ziet wat er op dit moment in de wereld aan onzekerheden zijn. We willen voorkomen dat we weer gebruik moeten maken van crisisnoodopvang in sporthallen.
 


Afwegingskader


Op dit moment wordt door de Landelijke Regietafel gewerkt aan een afwegingskader waarmee aan de regietafels transparant en weloverwogen beslissingen kunnen worden genomen door provincies, gemeenten en het COA. Daarbij wordt ook bekeken welke locaties gebruikt kunnen worden voor het huisvesten van vergunninghouders.

Meer nieuws