83.080 asielzoekers verbleven gedurende (een deel van) 2022 op een COA-locatie of in de crisisnoodopvang. Van deze groep was 7% betrokken bij een incident als verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve actie en fysieke, verbale en non-verbale agressie en geweld. Van de asielzoekers in de opvang werd 3% verdacht van een misdrijf. In totaal zijn er in 2022 8.730 incidenten geregistreerd. Dit is een stijging van 42% ten opzichte van een jaar eerder en staat in lijn met de toename van de bezetting met 39%.

“Met de stijging van de bezetting is helaas ook het aantal incidenten toegenomen", aldus COA-bestuurslid Joeri Kapteijns. "Door de huidige situatie met een maximale bezetting van de locaties en de lange wachttijden in de asielprocedure staan de leefbaarheid en veiligheid binnen en buiten de COA-locaties onder druk. Iedere dag werken de COA-medewerkers samen met onze partners binnen en buiten de migratieketen aan preventie en aanpak van overlastgevend gedrag. De aanpak en het voorkomen van incidenten wordt waar maar mogelijk verder geïntensiveerd en uitgebreid."

  • ingang azc met slagboom en COA bord met naam azc daarachter gebouwen, gras, struiken en bomen
    ingang

Maatregelen

Om de veiligheid, leefbaarheid en beheersbaarheid in de opvang te borgen, hanteert het COA huisregels. Wanneer bewoners de regels overtreden, volgen er maatregelen. Deze variëren van het voeren van een correctiegesprek tot een maatregel die gebaseerd is op het Reglement Onthouding Verstrekkingen, zoals het gedeeltelijk inhouden van weekgeld of andere verstrekkingen. Het aantal opgelegde maatregelen door het COA steeg in 2022 van 3.915 naar 5.490.

Incidentenoverzicht per locatie

Naast het rapport van het WODC publiceert het COA tegelijkertijd het incidentenoverzicht per locatie over 2022. In tegenstelling tot de door het WODC gepubliceerde rapportage zijn in het incidentenoverzicht per locatie ook de incidenten ‘overtreden huisregels’ meegenomen. Dit zijn incidenten die het meest voorkomen, zoals het roken op verboden plekken of het niet schoonmaken van de eigen leefruimte. In 2022 werd dit in totaal 14.018 keer geregistreerd, tegenover 9.623.keer in 2021.

Ga naar het onderzoek van WODC.
> Op Rijkshoverheid.nl lees je het bericht en de beleidsreactie.