Als jonge asielzoekers in Nederland aankomen, hebben ze vaak geen idee wat de procedure voor hen inhoudt, hoe andere kinderen leven of welke rechten en plichten ze in Nederland hebben. Omdat ze niet weten waar ze op kunnen terugvallen, voelen ze zich vaak behoorlijk eenzaam, is de ervaring van de jonge bladenmakers. En dit is niet bevorderlijk voor hun verdere ontwikkeling en zelfbeeld. 'Ik zou minder verward en nerveus zijn geweest als ik door de verhalen van andere jongeren beter had geweten waar ik heen moest gaan en wat ik moest doen', vertelt een van de makers Sara (15) uit Syrië.
Welcome in The Netherlands
Het idee voor het tijdschrift is ontstaan vanuit het project Welcomeinthenetherlands dat communicatie- en participatiedeskundige Simone Bommeljé vorig jaar startte met een aantal jonge asielzoekers. De deelnemers willen pas-aangekomen asieljongeren zich meer welkom laten voelen. En beter geïnformeerd. Eind vorig jaar produceerden ze daarvoor met steun vanuit de Internationale Debateducatie organisatie IDEA NL, het COA en de IND al enkele voorlichtingsvideo’s.
Met samenwerkingspartners IND en COA is Bommeljé vervolgens overeengekomen om asieljongeren die in Nederland aankomen een tijdschrift aan te bieden. Het nieuwe blad geeft deze jonge asielzoekers informatie en tips. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar hulporganisaties zoals VluchtelingenWerk Nederland en de Kindertelefoon. Het geeft jonge asielzoekers ook een kijkje in het leven van leeftijdgenoten die naar Nederland zijn gekomen om asiel aan te vragen.
Het tijdschrift is net als de voorlichtingsvideo's tot stand gekomen met financiering van Stichting Kinderpostzegels.