Ze bieden het COA aanknopingspunten om verder in gesprek te gaan over verbeterpunten in onze dienstverlening en om te bestendigen wat goed gaat.

Dienstverlening verbeteren

Voorzitter van het bestuur Milo Schoenmaker over het onderzoek: “Het is zowel voor onze bewoners als voor de uitvoering van ons werk van meerwaarde dat we nu regelmatig naar de tevredenheid vragen. Hoewel deze uitkomsten ons slechts een eerste globaal beeld geven, zijn er voldoende aanknopingspunten om met deze input onze dienstverlening te verbeteren.”

Noodopvanglocaties

Dit onderzoek is gehouden in een voor het COA bijzondere tijd, waarbij we ook gebruik maken van noodopvanglocaties. Dit onderzoek is ook onder bewoners op noodopvanglocaties gehouden, waarover apart is gerapporteerd.

Ruime voldoende

Bewoners is gevraagd naar de tevredenheid over verschillende aspecten van ons werk. Vragen gingen onder andere over de bejegening, de sociale veiligheidsbeleving en de begeleiding.

Gemiddeld scoort het COA een ruime voldoende. Schoenmaker: “Dat is een mooi resultaat, dat ons helpt te bestendigen wat goed gaat. Maar er is ook een groep bewoners die ontevreden is. Elke bewoner die zich onveilig of onprettig voelt is er een te veel.”

Doelgroep

De periodieke meting is onder alle bewoners (18+ en alleenstaande minderjarige vreemdelingen) in de meest gangbare talen uitgezet van 17 april tot en met 28 mei 2023. Bewoners vulden anoniem een digitale vragenlijst in. Waar nodig konden ze ook een papieren vragenlijst invullen.

De meting is gehouden binnen zowel de reguliere- (respons 7,7% landelijk) als, zoals genoemd, de noodopvanglocaties (7,4%) van het COA, en daarmee dus niet binnen de tijdelijke gemeentelijke opvang (deze locaties vallen niet onder verantwoordelijkheid van het COA).

De respons is landelijk hoog genoeg om er betrouwbare conclusies aan te kunnen verbinden, benadrukt ook het (externe) bureau dat het bto uitvoerde (Onderzoekdoen.nl).

Amv

Het is de eerste keer dat amv-locaties onderdeel zijn van het bto. In de pilot van 2020 deden deze locaties niet mee. Met de uitkomsten gaat het COA verder in gesprek met onze jongeren over verbeteringen in bijvoorbeeld de begeleiding en het wonen en leven op een COA-locatie.

Samenhang

De uitkomst van het bto staat niet los van andere onderzoeken, zoals die van de Inspectie of VluchtelingenWerk Nederland. Het COA kijkt naar de samenhang tussen deze externe rapporten en de uitkomsten van het eigen bto.

Vervolg

Deze periodieke meting zal elke twee jaar gehouden worden. Daarnaast starten locaties zelf nadere metingen op, om resultaten uit deze periodieke meting voor de locatie verder te verdiepen. Ook komt er een instrument waarbij bewoners in begeleidingsgesprekken naar hun tevredenheid en naar verbeterpunten wordt gevraagd (de zogenaamde continu-meeting).

Alle locaties gaan nu in gesprek over de resultaten. Daar waar wenselijk kunnen zij de komende maanden nog zelf aanvullende metingen en onderzoek doen om resultaten te verdiepen, nader te duiden en verbeterpunten te benoemen. Tot aan de volgende periodieke meting (voorjaar 2025) werken de locaties aan hun verbeterpunten.