Op de hoofdpunten heeft de rechter de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter bevestigd. Dit betekent dat het COA aan het eerdere vonnis moet voldoen. Het COA zal dus, bij een onverhoopte overschrijding van de maximale bezetting van 2.000 asielzoekers, een dwangsom aan de gemeente moeten vergoeden. Wel sprak het Hof de waardering uit voor de inspanningen die het COA dagelijks levert om mensen op te vangen en had het Hof begrip voor de moeilijke keuzes die het COA moet maken.

COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker: "Wij zijn content met de waardering van het Hof voor onze inzet, maar betreuren het dat de rechter niet is meegegaan in onze standpunten. Belangrijke overweging van de rechter daarbij is dat de minister heeft aangegeven dat de instroom gaat zakken en dat de Spreidingswet gaat helpen, waardoor het COA niet meer in de positie hoeft te komen om de 2.000 bewoners in Ter Apel te overschrijden.
Consequenties voor de toekomst
Die zekerheid is er echter niet. Wij zijn het er niet mee eens dat het Hof, evenals de voorzieningenrechter, stelt dat het COA bij andere gemeenten de afgesproken aantallen opvangplekken op andere locaties kan overschrijden om in Ter Apel onder de 2.000 te blijven. Nu de rechter tot tweemaal toe deze uitspraak heeft gedaan, zal het COA zich beraden op de consequenties die dit voor de toekomst gaat hebben. Wij blijven keihard werken om de bezetting in Ter Apel dagelijks onder de 2.000 mensen te houden. We trekken hierin graag samen op met de gemeente Westerwolde en we zijn daarover ook in goed overleg."
Het COA had herziening van dit vonnis bepleit, zodat meer recht wordt gedaan aan de omstandigheden en inzet van het COA om de asielopvang in Nederland in stand te houden en op termijn structureel te verbeteren. Het feit dat het COA er al geruime tijd in slaagt de bezetting op Ter Apel beneden de 2.000 asielzoekers te houden betekent niet dat dit in de toekomst zo blijft. Het COA had hierin graag meer ruimte gehad van het Hof.
Vraagtekens
Het COA zet vraagtekens bij de afweging dat de bezetting op Ter Apel op maximaal 2.000 asielzoekers dient te blijven door op locaties elders in het land de bezetting te overschrijden. Het COA is graag een betrouwbare partner voor alle gemeenten in het hele land en wil zich aan de gemaakte afspraken met gemeenten houden.
Daarbij heeft Ter Apel, anders dan andere locaties, te maken met een spontane inloop van mensen waardoor niet te garanderen valt dat de bezetting constant onder de 2.000 mensen blijft. Als het COA ruimte zou hebben om een buffer aan te leggen, zoals de rechter zegt, was dat al gebeurd. Tot op heden is er echter nog steeds een groot tekort aan voldoende stabiele opvangplekken.
Eerdere berichtgeving