De recente opening van tijdelijke opvanglocaties geeft lucht, waaronder in Biddinghuizen waar een opvanglocatie voor 1.200 personen is gerealiseerd. Tegelijkertijd blijft de asielopvang te vol en er is er geen buffer voor het toenemende aantal mensen in opvanglocaties. Deze toename komt onder andere door het hoge aantal openstaande asielaanvragen bij de IND. Hierdoor blijven bewoners langer op een opvanglocatie. Ook speelt de stijging van het aantal statushouders dat op een woning wacht een rol. Van de 70.000 bewoners, zijn er inmiddels 30.000 asielzoekers die langer dan de wettelijke termijn van 6 maanden op een besluit over hun procedure wachten. Daarnaast zijn er meer dan 12.000 statushouders die al langer dan 14 weken een verblijfsvergunning hebben en onze opvang nog niet kunnen verlaten.

Dilemma uitspraak rechter

De rechter bepaalde 2 weken geleden dat het COA zich moet houden aan de afgesproken maximale bezetting van 2.000 asielzoekers in Ter Apel, inclusief de nachtopvang. Dit op straffe van een dwangsom van €50.000 per dag, ingaande op 13 november. Het COA is van mening dat het opleggen van een dwangsom niet bijdraagt aan het oplossen van het probleem, namelijk het landelijke tekort aan opvangplekken. Daarnaast staat het COA met het vonnis voor een dilemma. 

  • © COA

De vraag is wat er moet gebeuren als er in Ter Apel 2.000 mensen zijn, er geen opvangplekken elders in het land meer beschikbaar zijn en er ’s avonds toch nog mensen voor de poort in Ter Apel staan. Als die mensen niet naar binnen mogen, geeft het COA geen invulling aan haar wettelijke taak om asielzoekers op te vangen. Geven wij deze mensen toch een slaapplek dan komt de bezetting boven de 2.000 personen en wordt er een boete opgelegd.  Over dit dilemma is het COA in gesprek met het ministerie van Asiel en Migratie. 

Maximale inspanningen

In ieder geval blijft het COA zich maximaal inspannen om de bezetting in Ter Apel onder de 2.000 personen te houden. Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter COA: "Het is in ieders belang om de bezetting van Ter Apel onder de 2.000 mensen te houden. Het snel huisvesten van statushouders en het sneller afhandelen van asielaanvragen zijn cruciaal om de druk in de asielopvang te verlichten. Alleen dan kunnen we Ter Apel ontlasten, de kostbare noodopvang afbouwen en de financiële lasten verlichten."

Structurele oplossingen nodig

Het COA wijst op de noodzaak van structurele oplossingen en benadrukt dat samenwerkingsbereidheid van partners essentieel is. Daarbij uit het COA zorgen over beleidsontwikkelingen, zoals het mogelijk schrappen van de taakstelling voor de huisvesting van statushouders en het intrekken van de Spreidingswet, die de opvangdruk verder zullen vergroten.