‘Ben geldim’. Zo heet het gedicht dat de Turkse MT voordraagt tijdens de Open azc dag in Apeldoorn. Hij vertaalt het naar ‘Ik kwam hier’. Hij draagt voor: ‘Ik kwam. En liet mijn zomer achter, mijn winter. Zou jij mijn vaderland willen zijn?’ “Dit gedicht is niet mijn verhaal. Maar het verhaal van alle asielzoekers. Ik probeer dit gevoel vandaag over te brengen bij de bezoekers. En dat lukt. Een van de bezoekers reageert na zijn voordracht met: ik voel je pijn. Het lijkt me verschrikkelijk om huis en haard achter te moeten laten.”

Dieter woont dichtbij de opvang in Apeldoorn en kwam vandaag voor de eerste keer op bezoek. “Het is al heel lang een ingrijpend en actueel onderwerp,” dus ik voelde dit jaar extra de behoefte om eens langs te gaan. Je kan van alles zeggen, maar ik sta achter goede opvang en hulp.”

Nagebootste vluchtroute

Een fotoalbum, sieraden, een laptop, een knuffel en diploma’s. Je bent in een kamer en je hebt een paar minuten de tijd om te beslissen wat je meeneemt, want je moet nú vertrekken. De noodopvangopvanglocatie Starlodge in Utrecht bootste tijdens de Open azc dag vandaag de vlucht van veel bewoners na. Bezoekers konden zo ervaren wat asielzoekers doormaken. 

  • Asielopvang in Leersum tijdens de Open azc dag 2024 © Chris Lans

De Open dag op de opvanglocatie in Leersum was extra speciaal. Deze locatie bestaat dit jaar namelijk 35 jaar. Bezoekers gingen mee op reis in de tijd, waar onder andere oud-bewoners en medewerkers hun ervaringen deelden. Ook waren COA-bestuurders, de commissaris van de Koning en de burgemeester van Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs aanwezig op deze feestelijke dag. De middag werd afgesloten met een energieke show van Claude, die zelf ooit ook in een azc in Alkmaar woonde. Hij koestert mooie herinneringen aan deze periode en zeker ook aan de Open dagen. 

In de noodopvang in Haarlemmermeer trad een muziekgezelschap op met daarin bewoner Kinan, een professioneel buzuk-speler (snaarinstrument) uit Syrië. En waar onderwijs in een opvanglocatie normaal gesproken gericht is op het leren van de Nederlandse taal, gaven kinderen op deze dag les in hún moedertaal. 

Samen met ketenpartners

Het COA organiseerde de Open azc dag samen met zijn ketenpartners Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV). Zij vertelden op verschillende locaties meer over hun werkzaamheden op de opvanglocatie. Ook Vluchtelingenwerk was op veel plekken met een informatiekraam aanwezig.

  • Claude treedt op tijdens Open azc dag
  • © COA

Open azc dag 2024