COA-bestuurder Joeri Kapteijns: “Azc Budel is niet alleen ontzettend belangrijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers, maar vanwege de aanwezigheid van de aanmeldstraat met partners als IND en AVIM ook voor de asielketen als geheel. We zijn blij dat de gemeente Cranendonck de omgevingsvergunning nu heeft verleend, zodat we dit belangrijke werk hier de komende jaren kunnen voortzetten.”

Definitief besluit

Vorige maand bereikten het COA en het college al overeenstemming over de toekomst van de opvanglocatie in Budel. In de te sluiten overeenkomst is vastgelegd dat het COA vanaf 2028 nog maximaal 960 mensen op deze locatie opvangt, waarvan maximaal 300 in de centrale ontvangstlocatie (col). De aanmeldstraat blijft volledig intact. Dat betekent dat alle ketenpartners in Budel werkzaam blijven.


Na de raadsvergadering van 2 juli a.s. neemt het college van Cranendonck over deze overeenkomst een definitief besluit. Vooruitlopend daarop is het COA deze week al begonnen met het verlagen van de opvangcapaciteit in de col met 150 plekken en het toevoegen van evenzoveel reguliere opvangplekken.