Het COA pleit ook voor ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers, vanuit het oogpunt van participatie en integratie en vanwege de bijdrage die onze bewoners kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving.

De resultaten van dit SEO-onderzoek tonen aan dat dit financieel en maatschappelijk ook echt veel oplevert. De nationale productie wordt groter, onze bewoners krijgen loon, besteden meer en betalen belastingen, de eigen bijdrage aan opvangkosten wordt groter en er wordt minder beroep gedaan op de bijstand.

COA-bestuurslid Joeri Kapteijns: “Vanuit ervaring weten wij al dat het belangrijk is voor onze bewoners dat ze kunnen werken. Zo integreren ze beter in de Nederlandse samenleving en kunnen ze van nut zijn. Dat is ook beter voor hun mentale gezondheid. Nu komen onze bewoners nog te vaak de dagen door met wachten en stilzitten. Dat zorgt voor spanning, bij de bewoners en in de omgang met elkaar op onze locaties. Bovendien weten we dat het draagvlak voor asielopvang in de buurt groter is als asielzoekers actief zijn in de gemeenschap. Met deze analyse komt er een hard financieel argument bij om ervoor te zorgen dat asielzoekers onbelemmerd kunnen werken in Nederland”.