COA-medewerkers en de beveiliging hebben onvoldoende mogelijkheden om deze problemen aan te pakken en kunnen inmiddels de veiligheid niet meer garanderen. De politie heeft er te weinig mensen voor. De Inspectie JenV roept de minister en de staatssecretaris op de veiligheid te verbeteren door te zorgen voor meer politie en bevoegde medewerkers. 

Moeizame doorstroom 

Bij de COA-locatie in Ter Apel verblijven al te lang te veel mensen, wat het risico op incidenten vergroot. Daarnaast speelt ook de samenstelling van de bewonersgroep in Ter Apel een rol. Deze is, onder andere door de aanwezigheid van het aanmeldcentrum van de IND en door de huidige moeizame doorstroom van asielzoekers naar andere plekken in het land, anders dan op reguliere opvanglocaties.

  • wegwijzer met samenwerkingspartners
    Op de COA-locate in Ter Apel, zijn alle ketenpartners vertegenwoordigd

Maatregelen 

Naast de maatregelen die er door óf met steun van JenV zijn genomen, zette het COA ook middelen in om de veiligheid te verbeteren in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zo zijn er bijvoorbeeld meer camera’s geplaatst en is er meer beveiliging ingezet. Ook stelde het COA onlangs een veiligheidsmanager aan om deze en opvolgende maatregelen te coördineren.

COA-medewerkers en beveiliging hebben onvoldoende mogelijkheden om de geweldsincidenten in Ter Apel aan te pakken en kunnen veiligheid niet meer garanderen, aldus de Inspectie. Het COA sluit zich dan ook aan bij de oproep van de inspectie aan de minister en staatssecretaris van JenV om de veiligheid te verbeteren door te zorgen voor meer politie en bevoegde medewerkers. De steun van betrokken partijen is onmisbaar.