Het gemeentelijk Versnellingsarrangement (GVA), dat bedoeld is voor tijdelijke huisvesting van vergunninghouders in gemeenten, blijkt in de praktijk nog beperkt gebruikt te worden. De oorzaak daarvan ligt voor een deel in zorgen over mogelijke financiële tegenvallers. Daarom heeft de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie toegezegd de regeling te verlengen, waardoor dit financiële risico kleiner wordt.
De GVA-regeling loopt tot 31 december 2016. Dat is de laatste dag dat vergunninghouders op grond van deze regeling geplaatst kunnen worden. Deze vergunninghouders mogen maximaal twee jaar met een financiële bijdrage van het Rijk in een GVA-locatie wonen, dus tot uiterlijk 31 december 2018. Juridisch gezien is het plaatsen van nieuwe vergunninghouders op vrijgevallen GVA-plaatsen na 31 december 2016 niet meer mogelijk.
Het aflopen van de regeling is van invloed op de afweging van gemeenten om in de resterende maanden van 2016 een GVA-voorziening te realiseren. Gemeenten maken zich zorgen over mogelijke financiële tegenvallers als gevolg van potentiele leegstand na 31 december 2016. Om aan deze zorg tegemoet te komen zegt de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie gemeenten toe dat:
- alle GVA-plekken met een vergunninghouder erin bekostiging krijgen tot 31 december 2018;
- gemeenten ook ná 31 december 2016 vergunninghouders kunnen plaatsen op (bestaande of nog te realiseren) GVA-plekken die voor 31 december 2016 zijn aangemeld bij het COA;
- de realisatie van tijdig (uiterlijk 31/12/16) aangemelde GVA-plekken uiterlijk 1 juli 2017 voltooid moet zijn.
Ook voor nieuwe plekken geldt dat de bekostiging loopt tot 31 december 2018. Voor GVA-plekken die tussen 1 januari 2017 en 1 juli 2017 worden gerealiseerd zal sprake zijn van financiering tot 1 januari 2019, aangezien de regeling per 31 december 2018 stopt.
Het GVA wordt vóór 1 januari 2017 conform deze wijziging aangepast. Hierbij geldt nog steeds dat de financiële bijdrage van het Rijk stopt per 31 december 2018 of zoveel eerder als het beschikbare budget voor deze regeling is uitgeput. Op dit moment is van uitputting nog lang geen sprake; de regeling voorziet in maximaal 10.000 plaatsen waarvan op 19 september 2016 ca. 640 plaatsen waren gerealiseerd. Gemeenten zullen tijdig worden geïnformeerd over eventuele naderende uitputting. Het COA houdt dit nauwlettend in de gaten.
Door de druk op de sociale woningmarkt en de hoge instroom is het voor veel gemeenten en corporaties een lastige opgave om op korte termijn reguliere huisvesting voor vergunninghouders beschikbaar te stellen. De GVA- regeling is bedoeld om de periode te overbruggen naar reguliere huisvesting door vergunninghouders tijdelijk te huisvesten in niet-reguliere woonruimte. Een overbrugging die niet alleen kan helpen als er huisvestingstekorten zijn, maar bijvoorbeeld zinvol is als vergunninghouders wachten op nareizende familieleden. Zo stromen vergunninghouders eerder uit naar passende permanente woonruimte in de gemeente. Daarom is het GVA als tussenvoorziening een welkome maatregel.
Voor informatie over plaatsing/koppeling van vergunninghouders en aanbod van nieuwe GVA-plaatsen kunt u contact opnemen met het COA:
Op onze website treft u alle informatie over de gva aan. Een herziene lijst met veelgestelde vragen plaatsen we begin oktober 2016 op onze website.