Afgelopen periode hebben winkeliers en inwoners van (vooral) Maarheeze te maken gehad met een aantal incidenten veroorzaakt door een kleine groep overlastgevende asielzoekers (van het asielzoekerscentrum Cranendonck). Burgemeester Henri de Wijkerslooth, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid in Cranendonck neemt de zorgen van de inwoners serieus.
Hij heeft contact opgenomen met verantwoordelijk staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de directeur-generaal Migratie met het verzoek om snel maatregelen te treffen. Daarin zijn volgens de burgemeester toezeggingen gedaan, echter op de snelheid van de invoering ervan heeft hij geen invloed. Hij heeft in zijn aanpak de samenwerking met politie en COA opgezocht en zij slaan hun handen ineen tegen de overlastgevende asielzoekers.
Lik op stuk
Henri de Wijkerslooth: “We hebben nu in Maarheeze behoefte aan snel en effectief handelen. We kunnen niet wachten op Den Haag. De gemeente gaat extra buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) inzetten die samen met COA-medewerkers op verschillende tijdstippen en plaatsen rondes maken en die intensief samenwerken met de politie. Hierdoor zitten we er meer bovenop en kunnen we lik op stuk geven. Het doel is meer grip krijgen op de overlastgevers.”
Vooral goed samenwerken
“We willen in Cranendonck open blijven staan voor het opvangen van asielzoekers die een veilige plek en onderdak hard nodig hebben. Deze kleine groep overlastgevers verpest het voor de rest die zich wel netjes en naar behoren gedraagt. De landelijke overheid moet voor het hele land snel met effectieve oplossingen komen. Op locatie is het vooral een kwestie van goed samenwerken: COA met haar ketenpartners, politie en gemeente. Samen, en toch ieder binnen zijn eigen bevoegdheid.”
Afspraken maken over deze groep
In het zoeken naar een lokale oplossing betrekt de burgemeester ook de maatregelen die onlangs in Rotterdam zijn getroffen om overlast tegen te gaan. “Samen met het COA ga ik kijken of er nog meer specifieke maatregelen mogelijk zijn. We kijken nu eerst of de aanpak die we nu starten effect gaat hebben.”
Dit is een origineel bericht van de Gemeente Cranendonck