Ze kwamen met een dubbeldeksbus uit het opvangcentrum in Ter Apel. Vanwege de geldende veiligheidsregels om het coronavirus in te dammen, is ervoor gekozen om de eerste week telkens achttien asielzoekers te huisvesten per dag. De komende weken blijven bewoners in kleine groepen binnenstromen. Zo kunnen bewoners en medewerkers rustig wennen aan de nieuwe omgeving. En raakt iedereen er beter van doordrongen om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. 

  • De eerste bewoners komen op het nieuwe azc in Maastricht aan
    e eerste bewoners komen aan bij het nieuwe azc in Maastricht © Robert Ploeg/COA

PLEM-kantoor

Het azc komt voort uit het voormalige kantoor van de elektriciteitsmaatschappij PLEM, een markant gebouw uit de jaren zestig dat tot gemeentelijk monument is verklaard. Het gebouw Het PLEM-kantoor is door het COA gekocht, gerenoveerd en verduurzaamd. En, sinds vorige week fungeert als azc en biedt het plaats aan 650 asielzoekers. In het bestaande gebouw zijn 45 wooneenheden en gemeenschappelijke ruimten zoals was- en droogruimten, kantoren en een recreatieruimte.

  • alt=""
    Het azc Maastricht in het voormalige PLEM-gebouw vanaf 2 juni in gebruik

Nieuwbouw en renovatie

Het gebouw bestaat uit zeven lagen, van het souterrain tot aan de vijfde verdieping. In het souterrain zijn wooneenheden met een badkamer en keuken. Op de begane grond kantoren, leslokalen en een kinderspeelzaal. Op de eerste tot en met de derde verdieping wooneenheden met een badkamer en keuken en op deze verdieping ook een aantal ruimten om de was te doen. Op de vierde verdieping zijn eveneens wooneenheden met badkamer en keuken en is de recreatieruimte. De hoogste verdieping is gereserveerd voor kantoorruimte. Aan achterkant van het gebouw zijn vijf extra woonblokken met 38 wooneenheden toegevoegd, rond een binnenplaats. Deze nieuwbouw is drielaags met op de begane grond woonkamers en keukens, op de eerste verdieping slaapkamers, een badkamer en wc en op de tweede verdieping ook slaapkamers.

Tweede azc in Maastricht

Het is het tweede azc in Maastricht. Naast de locatie op de Parkweg. Deze locatie zou eerst sluiten in het voorjaar maar door de aanhoudende druk op onze bezetting is er in samenspraak met de gemeente Maastricht voor gekozen deze locatie langer open te houden. De komende tijd zijn er dus twee azc’s in Maastricht. Voor beide locaties is Monique Maes de locatiemanager. Zij en haar team kijken uit naar werken in het nieuwe azc. Of zoals Manon Reubsaet, een van de woonbegeleiders, het omschrijft; 

'Sinds twee weken ben ik samen met mijn collega’s aan het werk in het nieuwe asielzoekerscentrum in Maastricht. Terwijl de laatste werkzaamheden in en rondom het gebouw nog uitgevoerd worden zijn wij de laatste weken druk bezig geweest met de organisatie rondom het inhuizen van de eerste bewoners. Nu de eerste bewoners zijn gearriveerd is dat mooi om te zien. We zijn ook erg blij dat onze samenwerkingspartners en de vrijwilligers(organisaties) ontzettend betrokken zijn bij het hele proces en staan te popelen om (zodra het kan) weer aan de slag te gaan voor onze bewoners. Ik kijk er naar uit om weer intensief samen te gaan werken met deze fantastische organisaties op deze mooie locatie!'

Om de omgeving goed te informeren is vorige week alweer de vierde editie van de nieuwsbrief de deur uit gegaan. De verwachting is dat het azc over enkele weken nagenoeg vol zit.