De gezamenlijke inzet is dat het COA vanaf 2028 nog maximaal 960 mensen op deze locatie opvangt waarvan maximaal 300 in de centrale ontvangstlocatie (col), maximaal 60 onder verscherpt toezicht in de procesbeschikbaarheidslocatie (pbl) en 50 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (amv). De overige plekken zijn procesopvanglocatie (pol) en regulier azc. De aanmeldstraat blijft volledig intact. Dat betekent dat de ketenpartners in Budel werkzaam blijven.
Het bestuur van het COA gaf deze week akkoord op de nieuwe afspraken. Komende periode zal het college van de gemeente Cranendonck de nieuwe overeenkomst voorleggen aan de gemeenteraad. De omgevingsvergunning voor het continueren van de opvanglocatie is in voorbereiding. Ná de raadsvergadering van 2 juli neemt het college van Cranendonck een definitief besluit.
Gescreend
Asielzoekers die zich bij een aanmeldcentrum van de IND melden, worden opgenomen in de col in Ter Apel of Budel. Hier worden zij door de politie geïdentificeerd, geregistreerd en door de GGD medisch gescreend. Na hun verblijf in de col gaan de asielzoekers naar de pol. Op dit moment biedt azc Budel plaats aan maximaal 1500 asielzoekers waarvan het merendeel col is. In de col zitten zowel kansrijke asielzoekers als asielzoekers die weinig kans maken op een succesvolle asielprocedure.
De afbouw naar de nieuwe bezetting en samenstelling zal in de komende jaren geleidelijk worden doorgevoerd. Met het verkleinen van het aantal asielzoekers in met name de col, komt er meer rust op de locatie. Ook is de verwachting dat er daardoor minder overlast in de omgeving zal zijn.
Nieuw fundament
Bestuurslid Joeri Kapteijns: “De gemeente Cranendonck vangt al vele jaren een groot aantal asielzoekers op en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de landelijke asielopgave. Dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Deze nieuwe overeenkomst voor meerdere jaren legt voor het COA en de gemeente een nieuw fundament voor een goede, leefbare opvanglocatie, minder overlast in de omgeving en behoud van de werkgelegenheid. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking met de gemeente en omwonenden.”
De overeenkomst loopt tot 2028. Vanaf 2028 wordt de overeenkomst tussen het COA en de gemeente met 10 jaar verlengd. Voorwaarde daarvoor is wel dat het COA de hierboven genoemde afspraken ten aanzien van maximale opvang en samenstelling eind 2027 heeft bereikt.
De nieuwe overeenkomst maakt een duurzame herontwikkeling van de locatie mogelijk waarmee de kwaliteit van opvang verbetert. Gelijktijdig zullen gemeente en COA samen werken aan de veiligheid in de omgeving en aan verbinding met de omgeving.