Ter Apel

Het COA heeft een klein aantal locaties waar nog ruimte beschikbaar is, die niet benut kan worden omdat de bestuursovereenkomst met de gemeente dit niet toelaat. We zijn in overleg met de betrokken gemeenten om tijdelijk meer mensen te plaatsen dan in de bestuursovereenkomst is overeengekomen. Daarmee kan de bezetting in Ter Apel omlaag gebracht worden. Het is een tijdelijke oplossing waarmee we tijd winnen om verder te zoeken naar nieuwe opvanglocaties en bestaande noodopvanglocaties te verlengen.

Tekort stijgt komende maand tot 5.500

Dat is hard nodig, want eind maart hebben we te maken met een tekort van 5.500 plekken. De oorzaak daarvan is dat een aantal grote noodopvanglocaties in de komende periode moet sluiten. Tegelijkertijd stijgt het aantal mensen in de asielopvang. Dit komt niet alleen door nieuwe asielaanvragen, maar ook doordat vergunninghouders langer dan voorzien moeten wachten op een woning. Daarnaast is er bij de IND een grote hoeveelheid te behandelen asielaanvragen, waardoor mensen langer wachten op de uitkomst van de asielprocedure.

Het COA neemt, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, alle mogelijke maatregelen om het opvangtekort dat dreigt te voorkomen. Hierbij valt te denken aan het openen van nieuwe opvanglocaties, het versnellen van de uitstroom van vergunninghouders uit de opvang op basis van de Hotel Accommodatie Regeling en het voorkomen van op handen zijnde sluitingen.

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter COA: "Het COA levert maximale inspanningen om het opvangprobleem het hoofd te bieden en ons aan de afspraken in Ter Apel te houden. De huidige situatie heeft veel impact op onze medewerkers, de bewoners en omwonenden. Het is in ieders belang dat we snel toewerken naar een stabiel opvanglandschap. Maar we kunnen dit niet alleen. Het COA heeft hierbij de hulp van de gemeenten nodig."

Oproep van de staatssecretaris

Staatssecretaris Eric van der Burg riep vorige week de commissarissen van de Koning (CdK’s) van 8 provincies op om voor 1 april opvangplekken te realiseren of bestaande noodopvanglocaties niet te sluiten. Dit passend binnen de provinciale opgave die is vastgesteld naar aanleiding van de Spreidingswet. Dat is nodig om de druk in Ter Apel structureel te verlagen en het tekort aan opvangplekken af te wenden.