Het totaal aantal opvangplekken uit de verdeelbesluiten van eind december 2024 is 101.500. Dat is iets hoger dan de opgave van 96.000 in verband met provincies die meer dan de opgave leveren. Van de 75.000 opvangplekken die per 1 juli in het zicht zijn, zijn er ongeveer 40.000 voor een langere periode beschikbaar en 35.000 zijn noodopvang met wisselende opvangkwaliteit. Voldoende stabiele opvang realiseren vergt vanwege onder andere het besluitvormings- en bouwproces de nodige tijd. Het blijft belangrijk om deze opgave alsnog te realiseren in de periode na 1 juli en de aangeboden noodopvang in de loop van de tijd om te zetten in duurzame opvang. 

Belang van continuïteit 

De cijfers laten zien dat er aan veel locaties gewerkt wordt. Dat is een positief effect van de Spreidingswet. COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker: “Dat is goed nieuws want dat brengt meer rust en stabiliteit. Dat is niet alleen van belang voor medewerkers en bewoners, maar ook voor een goede verbinding met de omgeving. Dat dit belangrijk is blijkt ook uit de actualiteit. We zien nu op een aantal plekken heftige weerstand tijdens het besluitvormingsproces. Dat is voor iedereen zeer onwenselijk, ook voor onze medewerkers. Tegelijkertijd blijven we met de betreffende gemeenten in gesprek want wij weten uit ervaring dat er zelden nog weerstand is wanneer onze locaties eenmaal langer geopend zijn”. 

Burgum © COA

Intensieve samenwerking

Richting 1 juli intensiveren wij de gesprekken met provincies en gemeenten die nog niet hun volledige opgave hebben ingevuld en denken actief met hen mee om geschikte locaties te vinden. Daarbij is het ook een goede mogelijkheid dat gemeenten samenwerken. Want het loont om verschillende kleinere opgaven van gemeenten te combineren waarbij we graag toewerken naar een mix van kleine en wat grotere locaties passend bij de gemeenten. Ook het doorontwikkelen of vervangen van noodopvanglocaties of tijdelijke gemeentelijke opvang naar reguliere opvanglocaties wordt in deze gesprekken meegenomen.