Op 2 juli wordt de principe-overeenkomst tussen het college van de gemeente Cranendonck voor de komende jaren voorgelegd aan de gemeenteraad. De gezamenlijke inzet is dat het COA vanaf 2028 nog maximaal 960 mensen op deze locatie opvangt, waarvan maximaal 300 in de centrale ontvangstlocatie (col), 60 onder verscherpt toezicht in de procesbegeleidingslocatie (PBL) en 50 alleengaande minderjarige vluchtelingen (amv). De overige plekken zijn procesopvanglocatie (pol) en regulier azc. De aanmeldstraat blijft volledig intact. 

Asielzoekers die zich bij een aanmeldcentrum van de IND melden, worden opgenomen in de COL in Ter Apel of Budel. Hier worden ze door de politie geïdentificeerd en geregistreerd en door de GGD medisch gescreend. Na hun verblijf in de COL gaan de kansrijke asielzoekers naar de POL. Hier verblijven ze tijdens de behandeling van de algemene asielprocedure. Daarna gaan de asielzoekers naar een AZC waar ze verblijven in afwachting van het besluit van de IND op hun asielaanvraag. Met het verkleinen van het aantal asielzoekers in met name de COL, komt er meer rust op de locatie en naar verwachting ook minder overlast in de omgeving.

Met het verlagen van het aantal COL-bewoners ten gunste van kansrijke AZC-bewoners, neemt het COA alvast een voorschot op de afspraken zoals die vanaf 2028 zullen gelden.