Dit zegt COA-bestuursvoorzitter Gerard Bakker naar aanleiding van het recente voorstel van de burgemeesters van Heusden en Boxtel over kleinschalige huisvesting. "Op dit moment hebben we ieder opvangplek hard nodig. In zogenaamde ‘regietafels’ bespreken we samen met provincies en gemeenten alle voorstellen van gemeenten."

Huisvesting van statushouders

Het COA voert het beleid van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit. Staatssecretaris Dijkhoff heeft onlangs in de Tweede Kamer aangegeven dat een opvanglocatie voor zo'n 300 asielzoekers 'haalbaar en goed te organiseren' is. Bovendien is het beleid vooral gericht op het zo snel mogelijk huisvesten van statushouders in gemeenten waardoor in de bestaande opvang meer bedden beschikbaar komen voor nieuwe asielzoekers.

Het COA zit al met de gemeenten Heusden en Boxtel om tafel om op een innovatieve manier te kijken wat, binnen de kaders  van het Bestuursakkoord, mogelijk is. Hierbij wordt voorrang verleend aan mensen met een status. Zij hebben als eerste recht op een woning en moeten zo snel mogelijk uit de centrale opvang.

Op dit moment zitten 15.000 statushouders in gewone asielzoekerscentra. Doordat voor deze groep van 15.000 nog geen woning beschikbaar is, raakt de opvang onnodig verstopt en moet er naar nieuwe locaties gezocht worden. Het is belangrijk dat gemeenten snel voor deze groep aan de slag gaan.

  • Bergen aan Zee

Enorme klus

Jan Hamming, burgemeester van de gemeente Heusden: “We voeren al enige tijd gesprekken en merken dat het COA openstaat voor mogelijkheden voor de opvang van vluchtelingen. Dat het COA een enorme klus te klaren heeft, is voor iedereen duidelijk. Met ons voorstel willen we hier aan bijdragen”. 

Meer nieuws