Onderzoek en aangifte

De mogelijke fraude kwam aan het licht als gevolg van interne signalen. Na het constateren van de onregelmatigheden is er direct een diepgaand extern onderzoek gestart om de aard en de omvang ervan te onderzoeken. Dit onderzoek heeft geleid tot vermoedens van valsheid in geschrifte en oplichting door een kleine groep zzp’ers met gedeclareerde uren. Daarna is aangifte gedaan bij de bevoegde autoriteiten, zodat er passende juridische stappen genomen kunnen worden tegen de betrokkenen. 

Naast het doen van aangifte heeft het COA direct het interne controlemechanisme verder versterkt. Dit moet ervoor gaan zorgen dat onregelmatigheden eerder worden ontdekt en fraude van een dergelijke omvang in de toekomst wordt voorkomen.

Anita Bastiaans, bestuurslid COA: “Het COA hecht groot belang aan integriteit en transparantie binnen de organisatie en heeft nultolerantie ten aanzien van fraude. Wij nemen deze zaak dan ook zeer serieus en zetten alles in het werk om de daders ter verantwoording te roepen en herhaling te voorkomen.” 

Enorme personele groei

In 2023 groeide het COA van 5.337 medewerkers in januari naar 6.845 medewerkers eind december. Hiervan waren er eind 2023 rond de 1.550 extern ingehuurde medewerkers (zzp’ers en uitzendkrachten). De personele groei stelt het COA voor veel uitdagingen. Los van het werven van nieuw personeel op een krappe arbeidsmarkt, zorgt het continu sluiten en openen van noodopvanglocaties ervoor dat het niet altijd lukt om op korte termijn personeel in vaste dienst te nemen. Het inhuren van externe medewerkers is dan ook onmisbaar om de begeleiding van bewoners in de asielopvang te kunnen blijven garanderen. 

Het is niet bekend hoelang het politieonderzoek gaat duren. Om de integriteit van het onderzoek te waarborgen doet het COA verder geen inhoudelijke mededelingen totdat de uitkomst bekend is.