De RTB stopt na maandag 4 maart 2024. Dat betekent het volgende voor de verschillende groepen derdelanders.

Derdelanders met een asielaanvraag in de gemeentelijke opvang

Derdelanders die hebben aangegeven de asielprocedure te willen doorlopen, blijven in de gemeentelijke opvang totdat er plek voor hen is in de opvang van het COA. Zodra er plek voor hen is in de asielopvang, krijgen zij hierover een aangetekende brief van het COA.

Een klein deel van deze groep – ca. 60 personen – gaat al eerder naar een opvangplek bij het COA, omdat zij werden opgevangen in een gemeente die daar geen ruimte meer voor heeft of heeft aangegeven de derdelanders niet langer te willen opvangen.

Derdelanders met een asielaanvraag in de particuliere opvang

Derdelanders die hebben aangegeven de asielprocedure te willen doorlopen en bij een gastgezin verblijven, kunnen daar blijven of verhuizen naar een opvangplek bij het COA. Zij ontvangen een brief van het COA met het verzoek contact op te nemen met de COA Informatielijn voor meer informatie hierover: tel. 088-7157000 of info@coa.nl.  

Derdelanders zonder asielprocedure

Derdelanders die geen asielprocedure (meer) hebben lopen, moeten Nederland uiterlijk 2 april 2024 verlaten. Zij kunnen tot 4 maart gebruik maken van een remigratieregeling.

Derdelanders die menen niet terug te kunnen keren naar het land van herkomst omdat ze denken daar onveilig te zijn, kunnen opnieuw een asielaanvraag doen.
De kans op asiel is klein als zij uit een veilig land komen.

Meer informatie

Kijk op Rijksoverheid.nl

Vragen?

Stuur een mail naar fmderdelandersoek@coa.nl.