“Werk is van betekenis voor mensen. Betaald werken gaat over meedoen, je van waarde te voelen. Want werk geeft structuur en zin aan de dag”, aldus wethouder De Jonge van gemeente Almere. “Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen die huis en haard moeten verlaten om veilig te zijn. Om die reden is deze pilot een mooie stap om vluchtelingen in Almere de kans geven mee te doen en van waarde zijn. Dat kan gewoon. Want ons systeem is geen ding, dat zijn wij, dat ben jij, dat ben ik. De menselijke maat voorop.”
“Vanuit het COA zien wij dat ook”, zegt COA-bestuurslid Joeri Kapteijns. “We weten dat wachten schadelijk kan zijn. En wachten, dat doen onze bewoners. Al helemaal in de huidige asielcrisis. In die wachtfase kunnen ze eigenlijk nog weinig. Het COA wil dat asielzoekers met een goede kans op een verblijf en statushouders in die wachtfase zo snel mogelijk actief kunnen worden in de samenleving. Er wonen bij ons veel mensen met talenten die in hun land van herkomst een bijdrage hebben geleverd aan de samenleving. En zij willen dat in Nederland ook graag doen.”
Advies en ondersteuning
Het project start in het azc Almere bij de zogenaamde Meedoenbalie. Daar meldden zich al zo’n 100 bewoners van het azc zich aan, al dan niet op uitnodiging. Zij kunnen na overleg met werkgevers de komende maanden in Almere en omgeving aan de slag, met advies op maat en ondersteuning van Randstad en de gemeente Almere, de twee partners van het COA in dit project. Dat kan variëren van IT-stages met uitzicht op een contract tot jaarcontracten in de horeca.
De eerste deelnemers zijn al voorgesteld aan werkgevers en de eerste match is een feit. In de zomer evalueren we de resultaten. Bij positieve conclusies breiden we de aanpak uit naar andere locaties.