De afgelopen week kon het COA door toestemming van gemeenten of het Rijk tijdelijk diverse extra opvangplekken inzetten. Daar kon een groot aantal mensen uit Ter Apel naar worden doorgeplaatst. Met de gemeente Westerwolde is het COA, zoals altijd, in gesprek over de huidige situatie in Ter Apel. Zoals we nu kunnen inschatten zal de bezetting in Ter Apel komende dagen met deze oplossingen onder de 2.000 kunnen blijven. 

Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker: “Wij willen niets liever dan ons aan de bestuursovereenkomst houden. Daarom hebben wij een grote logistieke operatie gerealiseerd, waarbij we wederom een groot beroep hebben gedaan op onze medewerkers, die zich hiervoor hebben ingezet. We bedanken hen en ook de gemeenten. Dit is een enorme prestatie en in het belang van de inwoners van Ter Apel, van onze medewerkers en van de bewoners. Wij doen er alles aan om het bewonersaantal in Ter Apel onder de 2.000 te houden.” 

  • exterieur van opvang in ter apel
    Amv-opvang in Ter Apel © COA

De opgave is onverminderd groot 

Met een landelijke bezettingsgraad van bijna 100% op COA-locaties, ligt er ook de komende periode een grote opgave om de situatie in Ter Apel onder de 2.000 te houden. De druk blijft onverminderd hoog. Er is nog steeds een groot tekort aan opvangcapaciteit en er zijn ook voortdurend sluitingen van tijdelijke locaties. Daarnaast speelt dat nieuwe tijdelijke locaties vaak later beschikbaar komen dan aanvankelijk voorzien. Ook speelt de woningnood. Er verblijven bijna 20.000 statushouders in de asielopvang, waarvan er 11.000 al langer dan 14 weken wachten op een woning. De vele kortstondige oplossingen helpen, maar als we stabiliteit willen creëren, moeten er duurzame opvanglocaties bij komen.