Voor overige vragen over het COA of azc Ter Apel, neem contact op via de contactpagina.
De meeste asielzoekers gaan in Nederland eerst naar Ter Apel. Daar melden ze zich bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit aanmeldcentrum ligt naast de COA-opvang. Na hun aanmelding en verblijf in de nachtopvang van het COAkrijgen asielzoekers onderdak in de centrale ontvangstlocatie (col).
We hebben in Ter Apel ook een procesopvanglocatie (pol), een opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) en een vrijheidsbeperkende locatie (vbl).
Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.
In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.
Wil je met je talent, kennis of ervaring een bijdrage leveren aan de begeleiding van asielzoekers? Of wil je op een andere manier meehelpen? Neem dan contact op met het team Wonen van het azc.
Toen de NAVO zich in 1995 terugtrok uit het depot in Ter Apel, ging burgemeester Euverink van de gemeente Vlagtwedde in Den Haag praten over nieuwe mogelijkheden voor werkgelegenheid in zijn regio. Het resultaat was de vestiging van het eerste Vertrekcentrum opgericht (1996), op het voormalige NAVO-terrein.