-
Capaciteit
Capaciteit
50 opvangplaatsen
-
amv opvang
amv opvang
AMV opvang
-
Overeenkomst
Overeenkomst
De bestuursovereenkomst met de gemeente loopt tot 1 september 2024.
De groep jonge vluchtelingen woont in het pand van zorgaanbieder ORO aan de Torenstraat in Helmond
Iedere bewoner heeft een eigen voogd via Stichting Nidos. Jongeren die Nederland moeten verlaten, krijgen daarbij begeleiding van onze partner de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).
Een thuis
De jongeren zijn leerplichtig en gaan door de week naar school: de internationale schakelklas (ISK). Sommigen zijn lid van een sportclub of nemen deel aan andere activiteiten in de buurt. In huis gelden regels. De jongeren mogen niet meer of minder dan kinderen in een gewone gezinssituatie. Hun mentor leert hen over de Nederlandse gewoonten en gebruiken en let er op dat zij goed voor zichzelf zorgen. De jongeren moeten zich 2 keer per dag melden bij de COA-medewerkers zodat we weten wie er 'thuis' is.
Opvang en begeleiding
Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. In een kleine woonvoorziening kunnen jongeren zich in een veilige kleinschalige omgeving voorbereiden op de volgende stap in hun leven. Daar begeleiden wij hen bij.
Zomer 2023 - Samen BBQ’en om de zomer in te luiden
Verbroedering en verbinding in de Torenstraat van Helmond. Dat was wat er centraal stond bij de BBQ die georganiseerd werd door deze locatie. Op donderdagavond 13 juli kwamen er zo’n 70 buren op uitnodiging van het COA naar de locatie om kennis te maken, banden te versterken, vragen beantwoord te krijgen en om gewoon samen buren te zijn. Een van de jongeren concludeert: “Dit was een mooie COA dag!”
In gesprekken met de buren komt naar voren dat velen niet eens opmerken dat er een opvang zit. Wanneer er overlast ervaren wordt, zijn de lijnen kort. “Wanneer wij geluidsoverlast ervaren, wat begrijpelijk is met een grote groep tieners, wordt daar altijd meteen op geacteerd en is het met hooguit 10 minuten altijd opgelost” geeft aan van de aanwezigen aan. “Ik vind het leuk om te zien dat de jongeren groeien. In het begin zei niemand gedag en inmiddels zeggen ze bijna allemaal 'hallo buurvrouw' wanneer ze me tegenkomen. Ik vind het knap hoe snel ze de taal eigen maken.”, aldus een buurvrouw. Een andere buur vertelt: “Ik zie de jongens alleen wanneer ze aan het voetballen zijn op het veldje hier tegenover, voor de rest merk ik er niks van”.
Regiomanager amv, Richard Olivier: “Het is hartverwarmend om te zien dat ook oudere buren samen met onze jongeren staan te dansen op Arabische muziek. Wat hier gebeurt is een mooi voorbeeld voor de hele regio. Angst en zorgen voordat een opvang van het COA er komt in de wijk, blijken veelal te verdwijnen als we er eenmaal onze intrek genomen hebben.” Locatiemanager Selina vult aan: “Natuurlijk komt het voor dat onze jongeren zich misdragen. Net als andere pubers. Maar dan pakken we dat ook aan, net zoals we dat ook met onze eigen pubers doen. We zijn erg blij dat zoveel mensen uit de wijk de moeite nemen om kennis te maken met ons team van professionals en onze jongeren.”