‏‏‎
  • Capaciteit

    600

    600 plaatsen

  • Type locatie

    asielzoekerscentrum (azc) en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv)

  • Overeenkomst

    31

    De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 31 december 2031.

  • informatiebalie met blauwe stoelen voor wachtenden
    informatiebalie © Jan Scheerder
  • Recreatieruimte met gele en oranje muren, zwarte bankjes en een airhockeytafel
    recreatieruimte © Jan Scheerder
  • Recreatieruimte met blauwe en groene muren, een biljarttafel en een tafeltennistafel
    recreatieruimte © Jan Scheerder

De opvanglocatie in Grave is sinds de jaren negentig in gebruik. De asielzoekers werden tot 2016 opgevangen in de voormalige Generaal de Bons-Kazerne. Nu verblijven asielzoekers, waaronder ook alleenstaande minderjarige vreemdelingen, in een nieuw gerealiseerde opvang direct achter de oude kazerne. Het legeringskantoor van de Generaal de Bons-kazerne gebruikt het COA nog als kantoorgebouw.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM, DT&V en AVIM (Vreemdelingenpolitie) vertegenwoordigd.

Een rondleiding in en rondom ons azc

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen

debons

Generaal De Bonskazerne

Op 20 september 1997 werd azc Grave officieel geopend. Tot 2016 verbleven er zo'n 600 asielzoekers in 5 van de 6 legeringsgebouwen en in de voormalige officiers- en onderofficiershotels van de Generaal De Bonskazerne, vernoemd naar Andreas de Bons die een belangrijke rol speelde bij de verdediging van Grave tegen de Fransen. Het is een rijksmonument. Het azc is eind 2016 verhuist naar de naast gelegen Stormbaan. Op dit moment is de kazerne in eigendom van stichting de Boei.Het zuidelijk deel van het kazerneterrein wordt herontwikkeld als bedrijvenpark de Bons. De voormalige garages van de kazerne aan de uiterste zuidgrens zijn in gebruik als gemeentewerf.