De locatiemanagers zijn Deborah van der Meere voor het asielzoekerscentrum en de gezinslocatie (GLO) en Arjan van Herwaarden voor de procesopvanglocatie (POL).
Langskomen in het azc
Wil je een keer komen kijken in ons azc? Dat kan tijdens de jaarlijkse Open azc dag.
Heb je een afspraak met een bewoner, lees dan eerst het bezoekersreglement.
Voor overige vragen over het COA of deze locatie, neem contact op via de contactpagina.
Azc Gilze en Rijen - kortweg azc Gilze - is sinds 1993 gevestigd op een voormalig luchtmachtterrein. De naam azc Gilze kan verwarrend werken omdat de opvanglocatie niet alleen een azc is. Sind 2010 doet de opvanglocatie in Gilze gedeeltelijk dienst als procesopvanglocatie (pol). In 2011 is daar een gezinslocatie bijgekomen.
De opvanglocatie is een van de grotere in Nederland. Het uitgestrekte terrein omvat tientallen hectaren bos waarop zo’n 40 woon- en kantoorgebouwen staan. Er kunnen 1200 bewoners worden gehuisvest. Van bovenaf ziet het terrein er uit als een gewoon dorp. Het is ooit met deze bedoeling zo gebouwd door de Duitsers. Daarna heeft ook het Nederlandse leger er nog jaren gebruik van gemaakt. De locatie zal binnen afzienbare tijd grondig worden gerenoveerd.
In Gilze krijgen mensen dagelijks een verse maaltijd uitgereikt. In een centrale keuken worden onder begeleiding van een professionele kok de maaltijden gemaakt met behulp van de bewoners. Dat is uniek voor een opvanglocatie in Nederland. In de regel koken mensen op een azc zelf.
Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.
In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.
Wil je met je talent, kennis of ervaring een bijdrage leveren aan de begeleiding van asielzoekers? Of wil je op een andere manier meehelpen? Neem dan contact op met het team Wonen van het azc.
De Duitsers bouwden het kamp zo, dat het er van bovenaf uitzag als een vriendelijk dorp. Mocht een Engelse piloot het al kunnen vinden en vooral als Duits kampement herkennen, dan waren daar de ruim zestig centimeter dikke, uit Hollandse baksteen opgetrokken muren en hoge ramen met stalen luiken. Die boden redelijk bescherming tegen een afgeworpen bom. Door ruim 15 centimeter dikke betonnen plafonds te gebruiken. Na de bevrijding nam de Engelse R.A.F. het kamp in gebruik; in 1946 het Nederlandse leger. In 1953 werd het tijdelijk gebruikt voor de opvang van slachtoffers van de watersnoodramp. Vanaf eind 1993 vangt het COA er asielzoekers op. Vanaf 2020 wordt gestart met een grootscheepse renovatie en aanpassing van de gebouwen. De gebouwen worden duurzamer en meer geschikt gemaakt voor de opvang van gezinnen.
Welkom in ons azc!
Je bent van ons gewend dat we in september tijdens de jaarlijkse Burendag een open huis organiseren waar je een kopje koffie kunt komen drinken. En kennismaken met ons azc, de bewoners en medewerkers. Vanwege het coronavirus is deze open dag nu helaas niet mogelijk. Maar met de krant en de film Azc in Beeld willen we je dit jaar toch een inkijkje geven.