Heb je een initiatief als vrijwilliger of wil je op een andere manier bijdragen? Lees dan meer over de mogelijkheden. Vrijwilligersvacatures vind je in het vacatureoverzicht.
Andere vraag
Voor overige vragen over het COA of azc Nieuweweg, neem contact op via de contactpagina.
De COA-locatie Den Helder Nieuweweg is in december 2018 in gebruik genomen als azc. De locatie was in 2017 nog ingericht als gezinslocatie voor uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen.
Regulier en ROL
We kennen binnen het COA verschillende opvangvormen. De Nieuweweg heeft er twee. De Nieuweweg is aan de ene kant een Regionale opvang locatie (ROL) voor 200 bewoners. Dit betekent dat hier vergunninghouders worden geplaatst die zijn gekoppeld aan de omliggende gemeenten. Doel is dat ze makkelijker kunnen beginnen met inburgeren en participeren.
Aan de andere kant is de Nieuweweg een reguliere opvang voor 200 bewoners die nog middenin hun procedure zitten, of gekoppeld zijn aan een verder gelegen gemeente. De locatie is verdeeld in 9 gebouwen met in totaal 39 appartementen. In elk appartement bevindt zich een keuken en badkamer met wasruimte.
Meedoen en extra aandacht
Wij vinden het belangrijk om bewoners te betrekken en in hun kracht te zetten. Wekelijks is er een Meedoen balie waar bewoners zich kunnen aanmelden voor (vrijwilligers)werk in de omgeving. Is dat er niet, dan kunnen zij ook altijd in het kader van de zelfwerkzaamheid helpen op de locatie. Samen met de bewoners proberen wij de locatie levendig te houden en te onderhouden.
Ook zijn er onder onze bewoners doelgroepen die extra aandacht krijgen zoals de kinderen, LHBTI bewoners en bewoners die psychisch kwetsbaarder zijn. Op die manier proberen we de bewoners een zo goed mogelijke begeleiding te geven die aansluit bij hun situatie.
Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.
In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.
Wil je met je talent, kennis of ervaring een bijdrage leveren aan de begeleiding van asielzoekers? Of wil je op een andere manier meehelpen? Neem dan contact op met het team Wonen van het azc.