-
Capaciteit
Capaciteit
De locatie telt 301 reguliere opvangplaatsen. Op deze locatie verblijven ook 80 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV).
-
Type locatie
Type locatie
Het betreft een gezinslocatie (glo). Hier verblijven ook 80 minderjarige vluchtelingen.
-
Overeenkomst
Overeenkomst
De huidige bestuursovereenkomst is voor onbepaalde tijd.
Azc Amersfoort is geopend in 1997 en sinds september 2012 in gebruik als gezinslocatie (glo). Er worden gezinnen opgevangen die niet in Nederland mogen blijven. Ook verblijven hier vanaf maart 2023 alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV).
Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk Nederland, GZA, GGZ, GGD, IOM en DT&V, de Vrolijkheid en de Gezelligheid vertegenwoordigd
Regelmatig zijn er activiteiten op en rondom het azc, waaraan bijvoorbeeld ook inwoners en scholieren uit Amersfoort deelnemen.
Voor vragen over deze locatie kun je een mail sturen aan het azc.
Welkom in ons azc!
Je bent van ons gewend dat we in september tijdens de jaarlijkse Burendag een open huis organiseren waar je een kopje koffie kunt komen drinken. En kennismaken met ons azc, de bewoners en medewerkers. Dit jaar vindt de open azc-dag plaats op zaterdag 23 september, van 13.00 tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom.
Bekijk de film op de pagina Azc in Beeld
Activiteiten op deze locatie
Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.
Lokale samenwerkingen
In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.
Een Rijksmonument van architect Hermanus Kroes
Het hoofdgebouw van het azc werd in 1910 in gebruk genomen als rooms-katholiek retraitehuis. De architect van dit Sint Alphonsushuis, Hermanus Kroes, ontwierp ook het Sint Elisabeth Gasthuis en het museum Flehite in Amersfoort.
Het gebouw, inmiddels een rijksmonument, is sinds 1997 in bezit van het COA. Tot 2012 gebruikten we de locatie om uitgenodigde vluchtelingen te huisvesten die zich hier voorbereidden op vestiging binnen een Nederlandse gemeente. Nu hebben we hier een gezinslocatie en bieden we er onderdak aan uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen en alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV).