‏‏‎
  • Capaciteit

    1500

    1500 opvangplaatsen

  • Type locatie

    asielzoekerscentrum (azc), procesopvanglocatie (pol), centrale ontvangstlocatie (col) en versoberde opvang spoor 2

  • Overeenkomst

    30

    De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 8 februari 2028. De gebruikersvergunning loopt tot 1 mei 2024.

  • Informatiebord buiten met op de achtergrond gras en en gebouw
    informatiebord
  • buitenkant gebouw met daarvoor een boom, struiken, een bewoner op de fiets en een lantaarnpaal
    woongebouw
  • weg naar het azc met lopende bewoners en een verwijzingsbord
    weg naar het azc

Alles over azc Budel

Het COA vangt sinds mei 2014 op het terrein van de voormalige Nassau-Dietzkazerne in Budel maximaal 1500 asielzoekers op. Het azc Budel is na Ter Apel het grootste asielzoekerscentrum van Nederland. We vertellen je graag meer over deze belangrijke opvanglocatie en de huidige situatie.

De opvanglocatie in Budel-Cranendonck is gevestigd in de voormalige De Nassau-Dietzkazerne. Het COA vangt hier sinds mei 2014 asielzoekers op. De opvanglocatie is wat we noemen een gemeenschappelijke vreemdelingenlocatie. De ketenpartners COA, IND, DT&V, KMAR en politie werken hier intensief samen. Ze huizen in speciaal ingerichte kantoren waar de eerste intake van vreemdelingen die uit Ter Apel komen wordt verzorgd.

De opvang van asielzoekers kent verschillende fases en daar horen ook verschillende opvangvormen bij. Asielzoekers die zich bij een aanmeldcentrum van de IND melden, worden eerst opgenomen in de centrale ontvangstlocatie (col). Hier worden ze geïdentificeerd, geregistreerd en door de GGD medisch gescreend.

Na hun verblijf in de col gaan ze naar een procesopvanglocatie (pol). Hier mogen ze enkele dagen tot rust komen en verblijven ze tijdens de behandeling van de algemene asielprocedure. Het verblijf in een col en pol samen duurt in de regel maximaal enkele weken. Daarna gaan de asielzoekers naar een regulier azc waar ze verblijven in afwachting van het besluit van de IND op hun asielaanvraag.

Op azc Budel is col- en pol- opvang.

Er is op locatie met name aandacht voor gesprekken tussen asielzoekers en advocaten, voorlichting door Vluchtelingenwerk Nederland en voorlichting over de opvang van het COA en de medische dienst.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk Nederland, GZA, GGD, IOMDT&V, AVIM en RvR vertegenwoordigd.

Benieuwd hoe het leven er in azc Budel uitziet? Kijk hier!

Gerelateerd

Aanmelden voor open dag Budel wegens succes gesloten

23 september 2024
Nieuwsbericht

De belangstelling voor een bezoek aan azc Budel Cranendonck tijdens de jaarlijkse Open burendag is zo groot, dat aanmelden voor 28 september helaas niet meer kan.

COA plaatst pinautomaat op eigen terrein

29 augustus 2024
Nieuwsbericht

Deze week heeft het COA een pinautomaat op eigen terrein in gebruik genomen. Hierdoor hoeven onze bewoners niet meer naar Budel of Maarheeze om geld uit de muur te halen. Eerder zette het COA met dit doel ook al een OV-kaartjesautomaat op het azc. En staat er dagelijks een mobiele winkel op de…

Nieuwe vergunning voor azc Budel

28 juni 2024
Nieuwsbericht

Het COA en zijn ketenpartners kunnen het Nassau-Dietzterrein in Budel in ieder geval tot 2039 blijven gebruiken als opvanglocatie voor asielzoekers en gemeenschappelijke vreemdelingenlocatie, inclusief aanmeldstraat. Dat heeft het college van B&W van Cranendonck deze week besloten. De…

COA verkleint COL, meer kansrijke asielzoekers

24 juni 2024
Nieuwsbericht

Het COA is begonnen met het verlagen van het aantal col-bewoners op azc Budel. Vanaf deze week is de modaliteit AZC toegevoegd en per vandaag zullen binnen de bestaande omvang van maximaal 1500 bewoners hier 150 bewoners verblijven. In de komende periode zal dit aantal verder groeien tot 250.  …

Duidelijkheid over toekomstige invulling COA-locatie Budel

29 mei 2024
Nieuwsbericht

Meld u aan voor de Open Dag

24 november 2023
Nieuwsbericht

COA dient aanvraag omgevingsvergunning azc Budel in

11 juli 2023
Nieuwsbericht

Bewonerscollectief Cranendonck zoekt verbinding

21 maart 2023
Nieuwsbericht

111 Vragen over asielopvang? Elsevier legt uit

22 februari 2023
Nieuwsbericht

Journalistieke belangstelling voor azc Budel is niets nieuws. Maar dat die aandacht leidt tot een pagina’s groot artikel dat bovendien een geweldig naslagwerk is over asielbeleid en –opvang gebeurt niet vaak.

Opknapbeurt voor azc Budel

26 augustus 2022
Nieuwsbericht

Noodopvang en azc Budel, hoe zit het eigenlijk?

23 mei 2022
Nieuwsbericht

Het zal niemand in de afgelopen weken ontgaan zijn: de asielopvang in Nederland kraakt in haar voegen. Overal in het land worden noodopvanglocaties geopend om asielzoekers onder te brengen. Betekent dit dat er ook in azc Budel meer mensen worden opvangen dan normaal? Nee.

Proef versoberde opvang stopt

23 december 2021
Nieuwsbericht

De landelijke proef met de versoberde opvang van asielzoekers uit met name veilige landen met een geringe kans op een succesvolle asielaanvraag, stopt per 1 januari 2022.

Azc Budel controleert bij visvijver ‘t Tipke

Versoberde opvang voor asielzoekers uit veilige landen

14 september 2020
Nieuwsbericht

"Ik voel me weer mens"

Budel - Randweg-Oost
Interview

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

budel zw

Van Duitse legerbasis naar azc

De Nassau-Dietzkazerne (tot 1983 Legerplaats Budel) is een voormalige kazerne in het dorp Budel van de Nederlandse gemeente Cranendonck. De kazerne werd gebouwd in 1956 en werd van 1963 tot het einde van 2005 door de Bundeswehr gebruikt op de heide van Budel voor basisopleiding van rekruten voor de infanterie object bescherming, daarnaast waren er in de jaren voorafgaand aan de sluiting twee compagnieën van 30 Nationale Reseve Bataljon, de Delta- en Echocompagnie gevestigd. De kazerne wordt sinds 2014 niet meer door de krijgsmacht gebruikt. De schietbaan naast de kazerne, genaamd schietbaan Weert, wordt nog wel door de krijgsmacht gebruikt.

Nieuwsbrief azc Cranendonck

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een e-mail naar cranendonck@coa.nl.