20 augustus 2021
Geüniformeerde medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen die dagelijks op azc Budel werken, voeren deze visites uit. De extra rondes zijn afgestemd met zowel het bestuur van de visclub als met de gemeentelijke boa’s. Ook informeert het COA haar bewoners op azc Budel actief over de regels van de visclub en het gewenste gedrag bij de vijver. Hiermee probeert het COA, samen met politie en boa’s, actief incidenten te voorkomen en de rust en veiligheid voor de vissers te waarborgen.
Dieptepunt
Aanleiding voor deze dagelijkse visites aan de visvijver is de overlast die sommige bewoners van het azc Budel daar veroorzaken. Dieptepunt daarin was de mishandeling van een visser op 14 augustus 2021 door drie azc-bewoners.
Herhaling voorkomen
Volgens locatiemanager Elly van den Hombergh vindt het COA het vreselijk dat dit is gebeurd. “Wij snappen dat het voor de getroffen vissers een afschuwelijke gebeurtenis is en wij leven met hen mee. We doen al het mogelijke om herhaling van dit soort incidenten te voorkomen. We hebben daarover contact met het bestuur van ´t Tipke, gemeente en politie. De extra rondes moeten voor meer rust en veiligheidsgevoel zorgen. Bovendien geeft het COA hiermee aan overlastgevend gedrag niet alleen streng te bestraffen - de drie mannen die betrokken waren bij de vechtpartij worden niet alleen strafrechtelijk vervolgd maar zijn ook niet meer welkom op azc Budel- maar vooral te willen voorkomen.”
Signaal afgeven
Visvijver ’t Tipke ligt op openbare grond wat betekent dat iedereen er mag komen. Ook de bewoners van het azc dus. Tezelfdertijd zijn er verhuurde visplekken die niet vrij toegankelijk zijn. En gelden er rond de vijvers specifieke regels van de visclub. Elly van den Hombergh: “Er zijn veel bewoners uit de omgeving en van het azc, ook gezinnen met kinderen, die daar rustig recreëren en niemand lastig vallen. Dat gunnen wij ze van harte en het is dan ook ontzettend jammer als een paar raddraaiers het verpest voor de rest. Door er dagelijks te zijn, kunnen we niet alleen gericht informeren over het gewenste gedrag. Maar geven we ook een signaal aan mogelijke onruststokers af dat we ze ook buiten onze eigen locatie in de gaten houden. Overlastgevend gedrag accepteren wij namelijk in het geheel niet.”