De focus ligt in dit project dan ook op het verbeteren/ontwikkelen van deze aanpak en het integreren hiervan in de uitvoering van de Meedoenbalies.  

Doel en doelgroep 

Het doel van dit project is om verder te bouwen aan een stevige en professionele infrastructuur op alle locaties om de begeleiding naar een breed en structureel participatie-aanbod mogelijk te maken. 

De doelgroep is enerzijds de COA-medewerkers op de COA-locaties die asielzoekers en statushouders begeleiden, en anderzijds op de asielzoekers en statushouders zelf. We hebben extra aandacht voor kwetsbare doelgroepen zoals vrouwen, analfabeten, laaggeletterden en jongvolwassenen omdat uit onderzoek blijkt dat deze doelgroepen achterblijven. Daarnaast willen we blokkades wegnemen die participatie door asielzoekers en statushouders in de weg staan. Dit doen we door aandacht te hebben voor de obstakels die COA-bewoners kunnen ervaren. We willen dat iedere bewoner op elke locatie kan participeren. Dit draagt bij aan de sociale cohesie in de omgeving van de locatie en het versterkt de kwaliteit van de opvang.

Wat gaat het project opleveren?

  • Een sociaal ontwerp voor alle reguliere 142 locaties (azc, noodopvang, IBO en POL)

De logica van de bewoner is het vertrekpunt bij het sociaal ontwerp. Het ontwerp moet de Meedoenbalie een meer prominente plek geven op locaties en het ontwerp moet zorgen voor duidelijke herkenbaarheid, gebruikersvriendelijkheid en uniformiteit. Het ontwerp zal de participatie door COA-bewoners in de samenleving makkelijker maken en vergroten. Hierbij willen we de stap naar participatie verkleinen en het aantal bewoners dat deelneemt aan participatie-activiteiten vergroten. Door het sociaal ontwerp zal elke Meedoenbalie herkend worden door de bewoners op locatie als de plek waar men komt om deel te nemen aan een of meerdere activiteiten en het ontwerp zorgt ervoor dat de Meedoenbalie aantrekkelijk is om te bezoeken. 

  • Een training en toolkit voor ten minste 250 COA-medewerkers

De training en toolkit voor medewerkers is gericht op het begeleiden van bewoners naar ‘hogere’ treden van de participatieladder. De training en de toolkit zorgen ervoor dat de COA medewerkers toegerust zijn om de bewoners te begeleiden naar iedere vorm van participatie die past bij de individuele bewoner. 

  • De training is gericht op de benodigde kennis (bijvoorbeeld over wet- en regelgeving, interne processen etc.) en de competenties (begeleiden naar ‘hogere’ treden van de participatieladder, samenwerken, netwerken etc.) om het ondersteunen en faciliteren naar participatie te professionaliseren. 
  • De toolkit is erop gericht om medewerkers de juiste instrumenten en instructies te bieden voor begeleiding naar participatie en omvat alle randvoorwaarden die COA-medewerkers nodig hebben om bewoners succesvol te begeleiden naar een volgende trede op de participatieladder. 

Tijdpad

Het project loopt van 16 november 2023 tot 16 mei 2025. In het najaar van 2024 organiseren we de training en publiceren we de producten van de toolkit. Het concept van het sociaalontwerp wordt dan aanbesteed om te worden gebouwd voor de azc’s. In het voorjaar van 2025 geven én evalueren we de training, zorgen we voor borging van alle producten, en rollen we het sociaal ontwerp uit.

Lees hier meer informatie over de Meedoenbalies