Het COA is verantwoordelijk voor het opvangen van amv vanaf 15 jaar. Deze jongeren worden geplaatst in een procesopvanglocatie amv (poa) waar zij door medewerkers amv worden begeleid. De achtergrond van de jongeren en de situatie waarin ze verkeren, kan ervoor zorgen dat sommige van deze jongeren zorgwekkend gedrag vertonen en/of (ernstig) overlastgevend gedrag laten zien. Dit leidt tot een gevoel van onveiligheid onder medebewoners, COAmedewerkers en de omgeving. Hun gedrag heeft een dermate impact, dat een gezond begeleidingsklimaat verstoord kan raken.
Het KBA-project biedt de medewerker amv verschillende instrumenten om hen te ondersteunen in de begeleiding bij het overlastgevend/grensoverschrijdend gedrag en de onveiligheid ofwel het gevoel van onveiligheid te herstellen.
Eerder vond een pilot plaats waarbij de amv-locaties verschillende instrumenten konden inzetten zoals; straatcoaches, Interculturele Mediators en poa-support Trigion. Deze instrumenten zijn in de zomer van 2021 geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat de inzet erg gewaardeerd wordt en dat deze inzet leidt tot een afname van overlast op locaties en dat er behoefte is aan een langdurige inzet van deze instrumenten.
Doel en doelgroep
Het doel van dit project is het versterken van de amv-medewerkers/amv-teams door overdracht van kennis en vaardigheden, waardoor een amv-medewerker in staat is om amv met grensoverschrijdend gedrag krachtig en effectief te begeleiden.
Dit door een langere periode verschillende instrumenten in te kunnen zetten en die specifiek gericht zijn op deskundigheidbevordering. De veronderstelling is dat door deze ondersteuning voor een langere periode te organiseren de kennis en kunde ook binnen de organisatie geborgd kunnen worden.
Het KBA-project richt zich op de amv-medewerker, zodat zij beter in staat is om zorg te dragen voor een leefbare en veilige opvang voor de amv en om hen nog beter te kunnen begeleiden naar een toekomst in Nederland of daarbuiten. De doelgroep van dit project is daarom dan ook de medewerker amv.
Wat gaat het project opleveren?
Het KBA-project draagt bij aan het creëren van een veilige omgeving voor medebewoners, COA-medewerkers en de omgeving.
- Medewerkers amv: De professionaliteit van de medewerkers wordt verhoogd. Medewerkers zijn en voelen zich deskundig in het begeleiden van amv-ers met grensoverschrijdend gedrag en zijn in staat positief gedrag te bevorderen. Hierdoor ontstaat er weer een gezond begeleidingsklimaat en kan passende begeleiding worden geboden en leidt het grensoverschrijdend gedrag niet tot escalatie of minder escalatie (een incident) op de locaties. Daarnaast verbetert het gevoel van veiligheid, neemt het werkplezier van amv medewerkers toe en is er minder uitval van personeel.
- Medebewoners amv: De jongeren ervaren dat er meer aandacht is voor de persoonlijke situatie ontvangen hierbij een passende begeleiding. Jongeren voelen zich veiliger op de locatie doordat het aantal incidenten door grensoverschrijdend gedrag afneemt.
- Omgeving: Doordat het aantal incidenten door grensoverschrijdend gedrag afneemt, verbetert het gevoel van veiligheid.