Voor deze jongeren, die tegen de grenzen van de opvang en begeleiding in reguliere amv-locaties aanlopen, is de ‘intensief begeleidende opvang amv’ (iba) een uitkomst.

Een amv-opvangmodaliteit waar een specifieke amv-doelgroep tijdelijk een plek geboden kan worden en waar veel aandacht is voor hun ontwikkeling en gedrag. Hiermee hopen we hen weerbaarder te maken in hun verdere verblijf in de (amv-)opvang en hen wellicht ook iets mee te geven in hun leven na de opvang. 

Doel en doelgroep 

Het doel is het organiseren van een kleinschalige opvangvoorzieningen (circa 10-12 plaatsen) met intensieve begeleiding voor amv die een specifieke hulp- of begeleidingsvraag hebben. Met intensieve begeleiding willen we voorkomen dat amv-ers die zorgelijk en overlastgevend gedrag vertonen verder afglijden. Intensieve begeleiding is bevorderlijk voor de gezonde ontwikkeling van de alleenstaande minderjarige jongeren zelf.

De doelgroep bestaat uit amv-ers die door het COA worden opgevangen van 13 t/m 17 jaar, waarbij;
- sprake is van zorgelijk en eventueel grensoverschrijdend gedrag op de huidige locatie,
- wordt ingeschat dat er een specifieke hulp- of begeleidingsvraag aan ten grondslag ligt,
- verwacht wordt dat positieve gedragsverandering mogelijk is binnen drie maanden. 
Bovenstaande is belangrijk om te waarborgen dat het programma van de iba effect heeft op de jongere. Van tevoren dient beoordeeld te worden of een jongere zich voldoende openstelt voor begeleiding. Amv die aangeven last te ervaren van hun eigen gedrag en hier verandering in willen aanbrengen, waarbij dit niet mogelijk is in de setting waar de amv op dat moment verblijft, komen ook in aanmerking voor de iba.

Wat gaat het project opleveren?

De iba draagt bij aan het creëren van een veilige omgeving voor bewoners, medewerkers en de nabije omgeving. Door jongeren met zorgelijk gedrag tijdelijk elders te plaatsen en hen aan hun eigen ontwikkeling te laten werken, heeft dit direct effect op de reguliere amv-locatie van deze jongeren.
De andere jongeren van de amv-locatie krijgen meer begeleiding, omdat de aandacht niet naar de jongere met zorgelijk gedrag hoeft te gaan. Hierdoor ervaren de amv medewerkers ook een lagere werkdruk, omdat zij minder tijd hoeven te besteden aan deze intensieve begeleiding.

Tijdpad

Het project loopt van 01-01-2022 tot 31-12-2025.