Dit vraagt om vakmanschap dat expliciet gericht is op alleenstaande minderjarige jongeren en het kunnen uitoefenen van de belangrijkste taak van de professionals, het versterken van de competenties van de amv-ers in hun weg naar volwassenheid en zelfstandigheid. Om deze taak te kunnen volbrengen is deskundigheidsbevordering noodzakelijk, welke specifiek gericht is op de benodigde competenties om jongeren te begeleiden.
Doel en doelgroep
Het doel van 'Fasegericht opleiden is om amv-medewerkers op te leiden tot medewerkers die de jongeren op een hoogwaardige manier methodische en pedagogische begeleiding kunnen bieden in relatie tot in- en externe wet en regelgeving, waaronder de jeugdwet. De primaire doelgroep van dit project zijn medewerkers die werkzaam zijn in de amv opvang en die begeleiding bieden. De uiteindelijke doelgroep waar het om gaat zijn de alleenstaande minderjarige jongeren. Die we door de juiste begeleiding, ondersteunen bij het versterken van hun competenties op weg naar volwassenheid.
Wat gaat het project opleveren?
- Er wordt een volledig palet aan deskundigheidsbevordering ontwikkeld.
Dit is een geaccrediteerd programma onder eigendomsrecht van COA. Het programma is gericht op opvang en het begeleiden van amv-jongeren op locatie, om de competenties van amv-ers op weg naar volwassenheid te versterken. Dit gebeurt met behulp van ondersteunend leer- en lesmateriaal. - Daarnaast worden trainers ingezet voor (mede) ontwikkelen en uitvoeren van COA-eigen trainingen, workshops, vakdagen. Dit draagt bij aan goed getrainde medewerkers die optimaal invullingen kunnen geven aan hun rol en taken in de begeleiding van amv-ers.
- Hiervoor worden ook leercoaches ingezet. Zij ondersteunen en begeleiden het leerproces van de amv medewerkers op locatie, bijvoorbeeld door het bieden van intervisie op amv-locaties, bij de accreditatie in het beroepsregister en bij ontwikkelplannen van amv-medewerkers.
- Tenslotte wordt een stafteam opgericht. Het stafteam zorgt voor de uitvoering van het projectplan binnen gestelde kaderstellingen en zorgt voor adequate projectadministraties binnen de gestelde criteria.
Het project loopt van 16 november 2023 tot 16 mei 2025.
Tussentijdse mijlpalen
- De accreditatie van het palet deskundigheidsbevordering Kwaliteitsregister Jeugd.
- De (door) ontwikkeling leer- en ontwikkelpaden
- De doorontwikkeling van de rol van leercoach
- De doorontwikkeling van de rol van interne trainer