Sport en bewegen draagt bij aan de sociale cohesie (sport verbindt en verbroedert), verhoogde participatie (doordat men meer zelfvertrouwen en energie krijgt) en een snellere integratie (sporten zorgt voor meer respect voor elkaar én meer begrip van de Nederlandse cultuur).  

We organiseren daarom, samen met onze samenwerkingspartner Stichting Life Goals Nederland (SLGN), een passend sport- en beweegaanbod voor azc-bewoners tussen de 18 en 25 jaar die nog weinig actief zijn / initiatief tonen. 

Naast een sport- en beweegaanbod realiseren we ook sportvoorzieningen voor onze bewoners, zoals multifunctionele all weather sportvelden en buiten-fitnessapparaten.

Doel & doelgroep 

Het doel van het AMIF-project ‘Activering’ is dat onze bewoners na het volgen van de interventie Life Goals, over voldoende sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en sociale contacten beschikken om zelfstandig of met ondersteuning, naar behoefte te participeren in de samenleving en te werken aan hun toekomst in Nederland of elders.

Wat gaat het project opleveren?

Het project bestaat uit twee deelprojecten. 

  • Aanbod Sport & Bewegen: We bieden op tien COA-locaties één of twee keer een traject van twintig weken sportactiviteiten aan om jongvolwassenen (bewoners tussen de 18 en 25 jaar) via sport en bewegen op een hoger participatieniveau te krijgen. Onze samenwerkingspartner SLGN is gespecialiseerd in sportactiviteiten voor kwetsbare doelgroepen. De door hen getrainde maatschappelijke sportcoaches brengen mensen die in een kwetsbare situatie zitten, via sport(interventies) weer in beweging. 

    Daarnaast werken we, samen met SGLN, ook aan een structureel sportaanbod voor onze jongvolwassen bewoners. Bewoners sporten dan onder begeleiding van de buurtsportcoaches van het Sport Service Center in de gemeente. We schrijven een handreiking voor de Sport Service Centra over hoe zij zelf de financiering kunnen regelen (door het aanschrijven van lokale fondsen) om het sportaanbod voor (al) onze bewoners te kunnen blijven verzorgen.
     
  • Sportvoorzieningen: Op COA-locaties zijn soms sportfaciliteiten, maar deze zijn dan op locatieniveau aangeschaft of via donaties verkregen, en vaak zit er geen onderhoud op. Het doel van dit deelproject is om op alle 30 azc’s die in eigendom zijn van het COA (of die een bestuursovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben), sportvoorzieningen te realiseren waar bewoners zelfstandig kunnen sporten en bewegen. Dit kunnen georganiseerde, maar zeker ook ongeorganiseerde, individuele of groepsactiviteiten zijn. De sportvoorzieningen zullen kwalitatief hoogwaardig, maar vooral ook laagdrempelig en beweegvriendelijk zijn. Ze zijn, waar mogelijk, 24 uur per dag toegankelijk, maar ook uitdagend en uiteraard veilig in het gebruik. 

De eerste resultaten van het deelproject ‘Aanbod Sport & Bewegen’ zijn positief; we horen positieve en mooie verhalen van deelnemers aan dit project. De monitor van SLGN laat bovendien zien dat het sporten de bewoners niet alleen meer gezondheid en zelfvertrouwen oplevert, maar daarnaast een meetbare positieve invloed heeft op hun communicatieve vaardigheden en betere samenwerking.

Tijdpad (status augustus 2024)

Het deelproject ‘Activering’ loopt van 1 januari 2022 tot 1 juli 2025. Bij het deelproject ‘Aanbod sport en bewegen’  hebben we nu zeven trajecten van 20 weken afgerond, drie trajecten lopen, en zes trajecten zijn in voorbereiding. 

Bij deelproject ‘Sportvoorzieningen’ hebben we nu in de regio Zuid-Oost een aannemer zijn we bezig met de voorbereidingen. Hier gaat na de bouwvak-vakantie de eerste schop in de grond. Voor de overige regio’s (Zuid-Oost, West en Oost en Noord) lopen de aanbestedingen. De aannemers en leveranciers hebben tot de zomervakantie 2025 om de sportvoorzieningen te realiseren. 

Vragen?

Neem contact op met het projectteam via AMIF-Activering@coa.nl