Hoe vangen jullie asielzoekers op in Helmond?

“We vangen al jarenlang alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv) op. Dat is een kwetsbare doelgroep en wij proberen ervoor te zorgen dat zij zich thuis voelen in Helmond. Want wij beseffen dat slepen met mensen, en zeker met jongeren, door heel het land geen goede zaak is. Het is goed dat jongeren wortelen hier in Helmond, inburgeren en meedoen in de samenleving. In Helmond hebben we de bestuurlijke afspraak om dit voor 100 jongeren, verdeeld over 2 locaties, te doen. Daarnaast hebben we momenteel ook een tijdelijke opvanglocatie waar we 70 asielzoekers opvangen.”

  • vrouw zit op bankje in park, paarse bloemen om haar heen
    Gaby van den Waardenburg © Gemeente Helmond

En hoe gaat het met de provinciale opgave?

“We voldoen grotendeels aan de taakstelling van het Rijk, maar nog niet volledig. De landelijke opgave betreft 96.000 opvangplekken. Daarvan dient de regio Brabant-Zuidoost 4.515 asielzoekers, waarvan 383 alleenstaande minderjarige asielzoekers, op te vangen. Helmond heeft een indicatieve opgave van 462 asielzoekers, waarvan 39 minderjarigen.  

“Vorig jaar kregen we kaders van de gemeenteraad mee – vooruitlopend op de Spreidingswet – waarbinnen we verder zoeken naar een grotere reguliere opvanglocatie. Een van de randvoorwaarden hiervoor is dat deze nieuwe locatie geschikt moet zijn voor maximaal 250 personen en dat braakliggende gronden of leegstaande gebouwen potentieel geschikte locaties zijn.  Ook moeten we voor de bewoners aansluiting op de arbeidsmarkt vormgeven.” 

Hoe werken jullie samen met het COA?

“Het COA ondersteunt ons bij de zoektocht naar nieuwe locaties. Dat is geen makkelijke zoektocht. De kaders van de gemeenteraad zijn voor ons leidend. Verder hebben we te maken met panden en locaties die vaak niet in eigendom zijn van de gemeente. Het COA helpt ons dan met alle ervaring die zij opdoen vanuit andere plekken in Nederland."

Hoe kijken jullie naar de Spreidingswet? 

“Een Spreidingswet kan een belangrijk instrument zijn wanneer solidariteit niet vanzelfsprekend is. Ongeacht de Spreidingswet staat Nederland wel voor grote uitdagingen wat betreft de opvang van asielzoekers. Als college van B&W van de gemeente Helmond vinden we dat de Spreidingswet een belangrijke stok achter de deur is om gemeenten aan te spreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid." 

Op welke manier betrekken jullie omwonenden? 

“Zo vroeg mogelijk. Zeker bij een thema dat maatschappelijk zo gevoelig ligt als asielopvang. We deden veel ervaring op met bewonersavonden en allerlei vormen van informeren en participeren. Kern is daarbij wel dat je laat zien waar omwonenden invloed op kunnen hebben en dat je daar dan ook naar handelt. Dat draait dan om goed verwachtingenmanagement. Niet alleen bij het openen van een locatie, maar juist ook ervoor zorgen dat je bereikbaar bent als inwoners zorgen, vragen of opmerkingen hebben.”

Is asielopvang voor jullie meer dan alleen een opgave?

"Als gemeente Helmond zien we migratie breder dan alleen de opvang van asielzoekers. Kenniswerkers die komen werken in de Brainport-regio, van ASML tot alle andere bedrijven hier, geven onze regio een economische impuls die ook weer goed is voor banen voor Helmonders, voor de instandhouding van voorzieningen en het bruisend houden van onze stedelijke centra. Dat is trouwens ook een van de redenen waarom we het zo belangrijk vinden dat ook asielzoekers vanaf dag één kunnen meedoen, de taal leren en werken. Dus op alle bovenstaande manieren zien we migratie – als we het op een verstandige manier aanpakken – als een kans om onze gemeente voor ál onze inwoners verder te versterken."