Het COA is gemeenten die op veel manieren bijspringen en meewerken aan het openen van opvang voor asielzoekers en statushouders dankbaar. De afgelopen periode is het, mede doordat enkele grote (tijdelijke) locaties in het land opengingen en andere locaties langer open konden blijven, gelukt om de bezetting in Ter Apel onder de 2000 mensen te krijgen. Dat gaat de komende weken volgens inschatting van het COA veranderen door de voorgenomen sluiting van een groot aantal opvanglocaties in de rest van het land. Hierdoor wordt de mogelijkheid om nieuwe asielzoekers vanuit Ter Apel in het land te plaatsen ernstig gehinderd. Het COA wil dit heel graag voorkomen. Niet alleen vanwege de dan te betalen dwangsom en de beheersbaarheid, maar vooral vanwege de leefbaarheid op de locatie voor onze bewoners en voor de omwonenden in Ter Apel.
Om die reden roept het COA gemeenten met een achterstand in het huisvesten van statushouders ook op om de laatste weken een maximale inspanning te verrichten om de aan hen gekoppelde mensen naar hun gemeente te halen. Als iedere gemeente sneller mensen huisvest, gaan niet alleen deze mensen beter het nieuwe jaar in, maar ontlast dat ook Ter Apel.
De druk op de asielketen is al langere tijd hoog en de knelpunten zijn duidelijk. Zoals het grote aantal statushouders in de opvang en de lange duur van de periode dat asielzoekers in de opvang verblijven. Vandaar dat het COA nu een appel doet op gemeente voor een extra inspanning. Het verlengen van de beschikbaarheid van noodlocaties helpt daarbij zeer, evenals het huisvesten van statushouders. Op middellange termijn is het essentieel om met de gemeenten zo snel mogelijk uitvoering te geven aan de mogelijke nieuwe locaties die in het kader van de Spreidingswet bij het ministerie van Asiel en Migratie zijn aangemeld.