Er waren aparte masterclasses voor ambtenaren en voor burgemeesters. “De ambtelijke groepen wilden vaak meer technische uitleg, bijvoorbeeld over participatie en integratie. Hoe kun je bijvoorbeeld een vergunninghouder zo snel mogelijk aan de slag laten gaan op de arbeidsmarkt? Bij de burgemeesters was de insteek meer strategisch en gericht op communicatie en draagvlak: hoe ga je om met weerstand in de raad en bij burgers? Wij konden beide groepen heel praktische voorbeelden en tips geven”, zegt Anne Backer, adviseur Stakeholdermanagement. Met bestuursadviseur Martijn Reeser blikt zij terug op de masterclasses, die zij samen met Danielle van der Giessen en Maike Wensveen van het COA organiseerden.

Ervaringen delen

Bij elke masterclass waren naast portefeuillehouder Joeri Kapteijns ook andere COA-bestuurders aanwezig. Daarnaast waren er externe genodigden, naast de deelnemers die zichzelf hadden aangemeld. “Zij vertelden over hun ervaringen. In Leiden waren dat bijvoorbeeld ambtenaren van gemeenten Amsterdam en Delft. Bij de bestuurlijke masterclasses hebben we ook elke keer een burgemeester uitgenodigd die zijn ervaringen wilde delen met ambtsgenoten. Ook deelnemende burgemeesters vertelden hoe zij de (nood)opvang hadden aangepakt. Eentje is zelf huis aan huis langs de deuren geweest om het hoe en waarom uit te leggen. Mede aan de hand van die praktijkvoorbeelden kwamen onderwerpen aan bod als verantwoordelijkheden, de maatschappelijke impact van opvang, aandachtspunten, dilemma’s en kansen”, legt Martijn uit.

 

  • Anne Backer, adviseur stakeholdermanagement © Chris Lans

Geen promopraatje

“Het was zeker geen promopraatje van het COA, er was ook ruimte voor kritiek en twijfel. We merkten wel hoe belangrijk het is dat we als COA vertellen wat we doen en hoe dat georganiseerd is. Het is enorm verhelderend om met elkaar te spreken over asielbeleid en over dilemma’s. We hebben ook direct uitleg over de spreidingswet ingelast, toen daar mee bekend over werd. Dat bood inzicht in wat er allemaal bij komt kijken. Minder onbekend maakt minder onbemind. Want je huisvest niet alleen asielzoekers en statushouders, je biedt ook kansen en de opvang biedt jou kansen,” zegt Martijn.

Netwerk

Martijn: “Er zijn veel contacten gelegd. Er is een netwerk ontstaan. Met onze vastgoedregisseurs, die erbij waren, maar zeker ook tussen gemeenten. Met de komst van de spreidingswet en de toenemende druk op de opvang is er sowieso meer contact.” Anne vult aan: “Het gaat om contacten leggen en om kennis delen en informeren. Er is een groot verschil in kennisniveau onder de deelnemers. Er waren burgemeesters voor wie de opvang nieuw is, maar ook burgemeesters die al een asielzoekerscentrum in hun gemeente hebben. Zij haalden er ook nog nieuwe dingen uit.”

  • Martijn Reeser, beleidsadviseur © Chris Lans
"We zorgen ervoor dat we met elkaar in gesprek blijven en kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen, voor verbinding. Dan blijkt er vaak ook meer mogelijk.”

Samen kijken naar opgaven

Martijn: “Voor het COA is het ook goed om op deze manier te signaleren wat voor vragen er leven. En waar we aandacht voor moeten hebben of krijgen. Onderwijs en werkgelegenheid bijvoorbeeld. Kinderen moeten naar school, maar er zijn wachtlijsten. Het lerarentekort kunnen wij niet oplossen, maar we kunnen wel samen kijken naar de opgaven, meedenken en faciliteren. In plaats van ‘Zeg gemeente, je moet een asielzoekerscentrum, veel succes ermee.' Zorgen we ervoor dat we met elkaar in gesprek blijven en kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen, voor verbinding. Dan blijkt er vaak ook meer mogelijk.”

Vervolg

De masterclasses passen als extra instrument in ons streven om zichtbaar te zijn voor onze partners. Ze krijgen een vervolg in 2023. Dit jaar worden 4 nieuwe masterclasses georganiseerd van elk een dagdeel, naast een ambtelijke masterclass over de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Externe link Lees meer in het jaarverslag 2022 'Een veranderende wereld'